Historisch forteiland Pampus zet bijzondere stap: volledig fossielvrij

Door Lisa Dekker

Het negentiende-eeuwse forteiland Pampus is vanaf vandaag helemaal fossielvrij. Dat betekent geen steenkolen en aardolie, maar windturbines, zonnevelden en waterstof. Het kleine eiland zet hiermee een grote stap. Het is het eerste UNESCO Werelderfgoed dat de fossielvrije toekomst inluidt.

Het was een meerjarenproject en het eiland ging de afgelopen jaren flink op de schop, maar nu is het duurzame-energieproject op forteiland Pampus officieel af. Minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie opende vandaag de duurzame energievoorziening op het eiland. Daarmee is het eiland officieel fossielvrij.

Tekst gaat door na de foto.

Pampus wil met dit project de strijd tegen klimaatverandering aangaan. “Pampus is nu een duurzaam wereldje op zichzelf”, zegt Tom van Nouhuys, directeur van Forteiland Pampus, tijdens de opening. Volgens hem is de combinatie van gebruikte duurzame technieken uniek in de wereld.

Tekst gaat door na de foto.

Rijke geschiedenis

Net als in 1895 is forteiland Pampus in Muiden in 2024 volledig zelfvoorzienend. Het grote verschil? In 1895 werd de stroom nog opgewekt door een stoommachine die op steenkool draaide. Nu worden voor de opwekking van stroom duurzame energiebronnen gebruikt, zoals wind, zon en biovergisting.

Het historische fort kent een indrukwekkende geschiedenis. Pampus is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort diende in eerste instantie als verdediging om aanvallen vanaf de Zuiderzee af te slaan. Zo’n 200 soldaten verbleven op het eiland, zonder afhankelijk te zijn van het vasteland. Het eiland was niet aangesloten met wal voor stroom, water en gas. Nu zet Pampus een nieuwe stap in de geschiedenis van het eiland.

Tekst gaat door na de foto.

Duurzame energiebronnen

Twee windturbines wekken elektriciteit op om het eiland van voldoende stroom te voorzien. Vandaag draaiden die voor het eerst.

Eigenlijk waren er helemaal geen windturbines toegestaan op het eiland, maar de Provincie Noord-Holland verleende op 4 oktober 2023 toch een ontheffing zodat er geen dieselaggregaten meer gebruikt hoefden te worden. Tot voor kort werden die wel gebruikt. Daarmee was de weg naar een fossielvrije toekomst voor het eiland vrij. Vanaf vandaag draait het eiland op windenergie, zijn er zonnevelden; is er een eigen moestuin en een drinkwaterinstallatie om eigen drinkwater te maken.  

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.