Hilversumse toeslagenmoeder start lotgenotengroep: ‘Belangrijk voor herstel gedupeerden’

Door Ingmar Meijer

Als de gemeente geen lotgenotenbijeenkomsten voor gedupeerde toeslagenouders regelt, dan doe ik het zelf wel. De Hilversumse Denise Schorr-Weerman wil niet langer wachten op Hilversum en heeft zelf het initiatief genomen om bijeenkomsten te gaan houden voor deze ouders. Met wat hulp staat de eerste sessie op dinsdag 16 april al in de agenda. “Dit is echt belangrijk voor het herstel van de gedupeerden”, stelt ze. 

Zelf weet ze inmiddels wat het effect is van het bijwonen van zo’n bijeenkomst. Denise heeft samen met haar man Melle een sessie in Amersfoort bijgewoond en dat was een absolute eyeopener voor haar. “Ik ontmoette daar een paar moeders die met uithuisplaatsingen te maken hebben gehad en het voelde voor mij, hoe gek dit ook klinkt, alsof ik thuiskwam. Ze begrepen me en ik zag geen veroordeling in hun ogen”, zegt de officieel erkende gedupeerde van het Toeslagenschandaal over die ervaring.  

“Ik hoorde één van hen het verhaal vertellen van mijn man en weer een ander vertelde het verhaal van mijn zoon die zijn grote zus uit huis gehaald zag worden. Die bijeenkomst voelde goed en fijn. Er was verbondenheid en er was 100 procent begrip”, vertelt ze verder. 

Toestemming

In veel gemeenten in Nederland zijn er van dit soort bijeenkomsten. Maar in Hilversum is dat om een of andere reden nog niet van de grond gekomen en dat terwijl Denise dit in 2022, toen zij zich meldde bij de gemeente, al had aangegeven graag met anderen in contact te komen. Ze heeft toestemming gegeven om haar gegevens met andere belangstellende toeslagenouders te delen. 

Ze blijkt niet de enige. Bij haar thuis zit een Hilversummer (naam is bekend bij de redactie) die eveneens die behoefte heeft uitgesproken om met lokale lotgenoten in contact te komen toen hij aanklopte bij het raadhuis. Maar er is tot nu toe nooit iets van de grond gekomen, ook al heeft Denise naar eigen zeggen tig keer gevraagd of Hilversum deze waardevolle bijeenkomsten wil gaan verzorgen. Steeds luidde volgens haar het antwoord: ‘We zijn ermee bezig.’

Lotgenoten bij elkaar brengen is belangrijk voor het herstel van het vele leed dat deze groep is aangedaan door de overheid. Zij kunnen elkaar steunen, helpen met raad en daad en ervaringen uitwisselen. Doordat de gemeente niets initieert, heeft Denise nu zelf met  ondersteuning van Stichting Lotgenoten de moedige schoenen aangetrokken. “Ik ben uit de schaduw van mijn schaamte gestapt”, zegt ze trots.

Meer dan 200 ouders

Ze heeft een oproep op Facebook geplaatst. Hierin roept de Hilversumse lotgenoten op om in een besloten setting ervaringen met elkaar te delen of gewoon een luisterend oor te zijn voor een ander. Met meer dan 200 ouders en ruim 300 betrokken kinderen in Hilversum die slachtoffer zijn geworden van deze affaire zijn er vast meer mensen die elkaar willen ontmoeten, is Denises stelregel.  

Ook al heeft iedere ouder een eigen geschiedenis door het aangedane leed hebben de gedupeerden een band met elkaar die voor anderen niet te begrijpen is. Eigenlijk hebben zij geen woorden nodig om elkaar te begrijpen. Zij weten wat al die onterechte ellende met hen heeft gedaan. Dat onderlinge begrip en het elkaar niet de maat nemen, is fijn. Want Denise, Melle en de andere Hilversummer zeggen tot de dag van vandaag nog steeds wantrouwen te ervaren bij de buitenwereld.   

Waar rook is…

“Als de Belastingdienst achter je aan zit, dan zal je het er wel naar gemaakt hebben”, aldus Denises gast over wat buitenstaanders zeggen. Waar rook is, is vuur, zo meldt Denise zelf over de opmerkingen die zij al jaren krijgt. In 2008 kwam de Hilversumse op de zwarte lijst te staan. Twee jaar later was zij officieel verdachte in de kinderopvangzaak en in 2013 is zij zelfs gearresteerd voor bijstandsfraude. Daar is zij later ook voor veroordeeld.

Het onterechte stempel van fraudeur heeft haar vriendschappen gekost, evenals familieleden die haar de rug toekeerden. De gevolgen van de bijstandsmoeder waren niet alleen financieel heel groot, maar ook sociaal-maatschappelijk. De stress van de hele kwestie, die tot op de dag van vandaag duurt, zorgde eerst voor psychologische klachten en leidde tot ernstig lichamelijk ongemak. Inmiddels is Denise voor 100 procent afgekeurd, waardoor ze nog altijd in de bijstand zit. 

Vechten

Ondanks de erkenning van de Belastingdienst dat Denise niets verkeerds heeft gedaan en haar schulden zijn kwijtgescholden (al staat er volgens haar nog steeds wat open) is het nog altijd iedere dag vechten. Vechten voor waar zij recht op heeft. Vechten voor het bestaan. Vechten voor iedere cent.

Hilversum heeft dan wel een ondersteuningsteam voor de gedupeerden maar het gevoel dat bij de ouders overheerst is dat zij nog altijd als die fraudeurs worden gezien. “We moeten echt overal voor strijden bij de gemeente. Dat moet voorbij zijn”, zegt Melle.

Besloten groep

Na de oproep op social media heeft Denise een besloten groep aangemaakt op Facebook (Gedupeerde Toeslagen Affaire Hilversum). Zij hoopt hier zoveel mogelijk lotgenoten te bereiken en te mogen verwelkomen bij de eerste bijeenkomst. Het is voor haar belangrijk een start te maken, hoe hoog of laag de opkomst straks is. “Al komt er op 16 april maar één. Je moet ergens beginnen”, besluit de Hilversumse. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.