Hilversumse Mariska stopte door ziekte met sekswerk, nu bakt ze koekjes voor de horeca

Door Pieter Witte (NH Gooi/GooiTV)

De Hilversumse sekswerker Mariska Majoor was jaren lang een boegbeeld voor de sekswerkbranche. Tot zeven jaar geleden: ze bleek ernstig ziek en stopte met haar werk. Ze besloot een opvallende carrièreswitch te maken: tegenwoordig bakt en verkoopt ze koekjes voor en aan de Amsterdamse horeca. 

Mariska Majoor begon een paar jaar geleden met het maken van een Amsterdams koekje – voorzien van de drie bekende kruizen – voor de horeca. 

De jaren daarvoor was ze een bekende naam in het sekswerkcircuit: ze was zelf sekswerker, maar besloot te stoppen en dat het tijd was voor ‘andere koek’.

Sekswerk, voorlichting, koekjes

Als voorvechtster voor de rechten van sekswerkers is Majoor begin jaren negentig al begonnen met het geven van voorlichting over prostitutie. Zij schreef als ervaringsdeskundige ook boeken over dit onderwerp en ze publiceerde een tweetal magazines.

Een paar jaar geleden stopte ze met haar sekswerk, maar ook met haar werk voor het Prostitutie Informatie Centrum. Ze begon te broeden naar nieuwe ideeën. Het werd dus een koekje: nadat ze een ontwerp voor ‘het Amsterdamse koekje’ had gemaakt, zocht zij een bakker erbij. Samen zochten ze het beste recept voor het koekje en begonnen ze de productie.

Zelf doet ze vooral de productie en distributie van de koekjes. Ze is veel op de bakfiets te vinden om haar baksels te bezorgen bij de hoofdstedelijke cafés, restaurants en hotels. Er is maar één winkel in de stad waar haar koekjes te krijgen zijn, verder krijg je er alleen eentje in de horeca. 

Toch heeft Mariska ook haar werk voor de seksbranche niet helemaal neergelegd. Ze is zijdelings nog altijd betrokken bij voorlichtingsprojecten over raamwerk en prostitutie. “Het rode licht zit in mijn bloed”, zegt ze er zelf over.

Hoewel Mariska nog niet van haar kanker genezen is, gaat het goed met haar, benadrukt ze. Ook de verkoop van de koekjes gaat goed. En hoewel haar gedrevenheid haar grote kracht is, zegt zij dat ze zo’n snel succes van de koekjes niet helemaal had zien aankomen.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile): in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.