Hilversumse cateraar vraagt hulp van vluchtelingen, wil betere borsjtsj leren maken

Door Ingmar Meijer

Klachten over de maaltijden zijn er niet, maar toch moet er wat veranderen aan het eten voor de Oekraïense vluchtelignen op het Hilversumse Philipscomplex. Dat vinden niet de Oekraïeners, maar de cateraar zelf. En daar kunnen de vluchtelingen bij helpen: de cateraar wil namelijk een betere borsjtsj leren maken, de bekende Oekraïense rode bietensoep.

De Oekraïense vluchtelingen op het Hilversumse Philipscompelx hebben sinds vorige week een nieuwe cateraar. Deze nieuwe maaltijdverzorger is juist uitgekozen op de ervaring die hij heeft op wat ze in Oekraïne doorgaans lekker vinden. Belangrijk uitgangspunt is dat de bewoners zich thuis voelen en dus kunnen eten wat zij willen.

Dat houdt bijvoorbeeld in dat de cateraar minstens één keer in de week een traditionele Oekraïense maaltijd maakt. Om hierin beter te worden, betrekt de cateraar de bewoners bij het weekmenu en vraagt hij hen om hun recepten te delen.

“Zo wil de nieuwe cateraar bijvoorbeeld leren om beter de bekende Oekraïense soep borsjtsj te maken”, schrijft de wethouder. “Ze willen hiervoor een aantal bewoners uitnodigen om zich aan te melden en op locatie van de cateraar met de koks daar de recepten te verbeteren”, is het vervolg.

Langdurige opvang

Sinds half april fungeert één van de gebouwen op het Philipscomplex als een langdurige opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. De gemeente heeft afspraken gemaakt met de eigenaar, die hier een nieuwe woonwijk wil bouwen. Die plannen staan even on hold, want voor maximaal drie jaar is hier plek gemaakt voor maximaal vijfhonderd oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. Op dit moment is iets meer dan de helft van de plekken bezet.

Bij de opening van deze locatie viel het een aantal raadsleden op dat de bewoners buiten moeten douchen en dat er binnen geen kookvoorzieningen zijn. Een cateraar regelt drie keer per dag de maaltijden van de bewoners. Dat gebeurde overigens ook al bij de noodopvang aan de Heuvellaan.

De politiek wil toch van wethouder Bart Heller weten of er geen kookgelegenheid kan komen voor de Oekraïners in het gebouw, zodat zij zelf hun eigen eten kunnen bereiden.

Maar daar blijkt helemaal geen behoefte aan te zijn. Uit navraag van de GroenLinks-bestuurder komt naar voren dat de bewoners tevreden zijn over wat zij dagelijks voorgeschoteld krijgen in de eetzalen. Daarnaast heeft niemand beklag gedaan over het een kookgelegenheid ontbreekt in het pand. 

In de winter

Hoewel er binnen geen kookvoorzieningen zijn, kunnen de vluchtelingen wel op het buitenterrein terecht bij de barbecue. Daar maken de bewoners gretig gebruik van, zo meldt Heller. “In Oekraïne wordt graag en veel gebarbecued, ook in de winter. Van deze faciliteit wordt dan ook veelvuldig gebruik gemaakt”, aldus de wethouder. 

Het zogeheten locatiemanagement van het Philipscomplex zorgt ervoor dat de bewoners alles hebben wat ze nodig om te kunnen barbecueën. Dit team stelt de pakketten samen en regelt andere benodigdheden als tangen en houtskool.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
T-Mobile: In heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.