Hilversumse buurtbewoners voeren actie tegen verhuizing supermarkt

De verhuizing van de Hoogvliet aan de Admiraal de Ruijterlaan in Hilversum naar de Bosdrift, 500 meter verderop, is al jaren een heet hangijzer in de buurt. Hoogvliet wil graag een grotere winkelruimte om de toekomst van de supermarkt in de buurt veilig te stellen. Tegenstanders vrezen de toenemende drukte en voeren daarom actie. Andere omwonenden vinden juist dat de tegenstanders teveel stampij maken.

Een groep buurtbewoners die tegen de verhuizing van de Hoogvliet aan de Admiraal de Ruijterlaan naar hun buurt aan de Bosdrift is, voert sinds deze week actie. Tientallen huishoudens in de omgeving van de Bosdrift hebben posters op de ramen geplakt om de gemeenteraad duidelijk te maken dat ze tegen de verhuizing van de Hoogvliet naar hun buurt zijn.

Tekst gaat verder onder de video.

De discussie rondom de verhuizing speelt al enige tijd. Maar nu is de discussie opnieuw actueel, omdat de plannen vanavond voor een derde keer tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad op tafel liggen.

Buurt verdeeld

Een aantal buurtbewoners maakt zich zorgen. Als de supermarkt naar hun buurt aan de Bosdrift komt, vrezen zij voor parkeeroverlast, de verkeersdrukte en de toenemende geluidsoverlast van winkelkarretjes en vrachtwagens die komen laden en lossen. Zij zien liever een uitbreiding van de supermarkt op de huidige locatie.

Maar niet iedereen is tegen een supermarkt naast de deur. “De argumenten die de tegengroep erbij haalt, vind ik overdreven”, zegt Hendrie Dorland, die ook in de buurt van de Bosdrift woont. “Ze zeggen dat de zijstraten in de buurt worden belast, maar dat valt wel mee.” Daarom heeft hij geen poster aan zijn ruit geplakt. “De tegenstanders maken veel stampij, hebben de boel gemobiliseerd, maar ik zie het probleem niet.” Dorland heeft zelfs overwogen om posters te maken vóór de verhuizing naar zijn buurt.

Tekst gaat verder onder de foto.

Oplossingen

Twee jaar geleden kreeg Hoogvliet van de gemeenteraad een duidelijke opdracht: ga met buurtbewoners praten en onderzoek of er voldoende draagvlak in de buurt is.

Volgens Hoogvliet hebben ze daarin flink wat stappen gezet. Er is een klankbordgroep opgericht en een enquête gehouden onder de buurt. Daaruit blijkt dat een derde van de omwonenden voorstander is van de verhuizing; een derde tegen en de rest had zorgen. Die konden in de klankbordgroep door de supermarkt worden weggenomen of worden opgelost, was het plan.

Maar meerdere buurtbewoners zeggen tegen NH dat ze nooit een uitnodiging voor een enquête in de brievenbus hebben gehad. Ze zijn volgens hen helemaal niet meegenomen in het participatietraject. Ook vertrouwen zij de onderzoeken die Hoogvliet heeft laten uitvoeren naar de verkeerdrukte en parkeerruimte niet.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.