Hilversumse buurt voert actie voor veiligere oversteek: “Het is net het circuit van Max Verstappen”

Verslag streekredactie NHGooi/GooiTV: Jamie Helmonds.

De Hilversumse buurt rond de Van der Helstlaan voert actie om de volgens hen gevaarlijke oversteek aan hun straat en de Gijsbrecht van Amstelstraat aan te pakken. Ze vinden het kruispunt – ook al staat er een stoplicht – onoverzichtelijk en klagen dat er veel te hard wordt gereden.

Buurtbewoner Reina Roovers-Zijlstra is een petitie gestart. Ze staat niet alleen. Samen met andere buurtbewoners is ze al het Comité Veilige Gijsbrecht gestart om de verkeersproblemen aan te kaarten. 

Het is ook niet de eerste keer dat er geprobeerd wordt om iets te veranderen aan deze verkeerssituatie, vertelt Reina, maar dat heeft tot nu toe niets opgeleverd. “De buurt vraagt zich af of zij wel serieus genomen worden door de gemeente. We willen gewoon dat het hier veilig is. Het gaat niet alleen om de veiligheid van onze kinderen, maar om de veiligheid van iedereen.”

Het gevaar van het stoplicht

Het voornaamste probleem is dat er hard wordt gereden op de weg en het verkeer opeens moet stoppen voor het stoplicht. “Vooral in de ochtend is het te merken dat het kruispunt een probleem vormt. Mensen rijden naar hun werk, brengen hun kinderen met de auto naar school en jongeren fietsen de Gijsbrecht van Amstelstraat af in grote aantallen onderweg naar hun scholen”, vertelt Reina.

“Als je van de heuvel affietst, ga je als een tierelier. Het is een weg waarop je lekker door kan fietsen en de auto’s rijden er ook behoorlijk hard, maar toch is er aan het einde van de heuvel dan opeens een stoplicht.”

Artikel gaat door onder de reportage. 

Veilig oversteken niet vanzelfsprekend

“Als voetganger is het niet vanzelfsprekend dat je er veilig kunt oversteken, al staat het licht op groen. In de loop van de tijd merkte ik dat het er niet zo veilig is als het lijkt. Als je op het knopje drukt moeten de auto’s best onverwacht stoppen, waardoor ze daar vaak door rood rijden. Ze zien je namelijk ook niet staan als je het knopje indrukt, omdat de paal achter de boom verscholen zit”,  legt Reina uit.

Reina is niet de enige die zich zorgen maakt over het kruispunt. Een buurman kijkt uit op het stoplicht, ziet regelmatig ongelukken gebeuren en moet soms mensen helpen. “Het is een hele fijne buurt om te wonen, maar er zijn een paar randverschijnselen die afbreuk doen aan ons woongenot. Dit is een probleem dat aangekaart moet worden. Dat stoplicht staat hier verkeerd zo achter de boom, maar het moet natuurlijk voor de boom staan om goed zichtbaar te zijn.”

“Het is net circuit Zandvoort met Max Verstappen” voegt een andere buurtbewoner toe. “We zouden misschien een flitspaal neer moeten zetten of iets moeten creëren zodat het duidelijk is dat de snelheid echt verminderd moet worden.”

Ook zorgen van school

Ook de Wilhelminaschool, die dicht aan deze oversteek ligt, wil ook graag verandering brengen op deze plek. “Uiteindelijk moet het doel natuurlijk zijn om kinderen veilig naar school of naar huis te kunnen krijgen. Het lijkt ons eventueel een goed idee om samen te werken met de gemeente, de Hilversumse Schoolvereniging en de buurtbewoners om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren, waarvan we ze misschien al hadden zien aankomen,” vertelt Marijn Gildemacher, directrice van de Wilhelminaschool.

“Ik hoop dat de petitie een aanleiding geeft om met de gemeente of de mensen die erover gaan om de tafel te zitten en te bespreken wat er gedaan kan worden om het een veilige plek te maken”, legt ze uit.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.