Hilversums landgoed ’traditiegetrouw’ weer decor van kabinetsformatie: dit is waarom

Door Erik Bootsman

Hilversum is vanaf morgen het decor van de kabinetsformatie: op landgoed de Zwaluwenberg proberen PVV, VVD, NSC en BBB een kabinet te smeden. Het is voor de vierde keer dat het Hilversumse landgoed wordt gekozen voor de kabinetsformatie, maar waarom juist hier? Het feit dat het landgoed afgesloten ligt van de buitenwereld lijkt de belangrijkste reden. 

Het Hilversumse landgoed Zwaluwenberg lijkt ondertussen dé vergaderlocatie voor kabinetsformaties geworden. Maar waarom er juist voor Hilversum wordt gekozen, is lastig te beantwoorden. 

Verstopt en toch dichtbij

Jan Peter Balkenende koos vijftien jaar geleden voor het eerst voor het Hilversumse landgoed om er zijn derde kabinet te smeden. 

De onderhandelaars zochten toen naar een centrale locatie, waar ongestoord gepraat kan worden. Tot die tijd gebeurde dat vaak in het hoge noorden. Landgoed Lauswold in Beetsterzwaag was vaak de aangewezen plek om buiten het oog van de camera’s bij elkaar te komen. 

Oud TROS-presentator en politiek verslaggever Caspar Becx kan zich herinneren dat dit als ’te ver weg’ werd ervaren. “Hilversum ligt centraler. En stel dat er vanuit de formatie iets positiefs te melden is, hoeven de journalisten van de NOS en RTL niet zo ver te rijden”, zegt hij. Kortom: lekker makkelijk dus.

Tekst gaat door onder de foto.

CDA-coryfee Hans Hillen, zelf Hilversummer, weet ook niet meer precies waarom Zwaluwenberg de uitverkoren locatie werd vijftien jaar geleden. “De minister van defensie werd in die tijd geleverd door de VVD. En ook die partij deed mee aan de besprekingen”, vermoedt hij. Dan is de link snel gelegd: het landgoed is normaal gesproken het onderkomen van de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht. 

Kennelijk is de keuze voor Hilversum vijftien jaar geleden goed bevallen. De formerende partijen keerden namelijk nog eens twee keer terug op het Hilversumse landgoed: Mark Rutte legde er de laatste twee formaties de basis voor zijn nieuwe kabinet.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.