Hilversummers moeten nog even wachten op gunstigere parkeertarieven

Door Ingmar Meijer

Het duurt nog even voordat de Hilversummers inderdaad merken dat de parkeertarieven echt gunstiger zijn. De gemeenteraad herstelde vorige week woensdag het veel bekritiseerde nieuwe parkeerbeleid, maar er gaat nog dik een maand overheen voordat de parkeerkosten voor bezoekers zijn aangepast. 

Al heel snel in 2024 regende het klachten over het nieuwe parkeerbeleid en dan met name over het bezoekerstarief voor vergunninghouders. Bij de gemeente zelf kwamen ‘enkele tientallen’ klachten binnen. Daarnaast kreeg de online-petitie Stop de bezoekersboete in Hilversum meteen heel veel steun. Uiteindelijk hebben bijna vierduizend mensen deze digitale oproep aan het gemeentebestuur van Hilversum ondertekend om deze ‘hoge prijs op gezelligheid’ snel terug te draaien.  

Na iets meer dan een week waren politieke partijen achter de schermen al bezig om een herstelplan op te stellen. Zij hebben vorig jaar, toen het nieuwe parkeerbeleid is aangenomen, niet goed ingeschat wat deze aanpassingen zouden gaan beteken voor de inwoners en bezoekers van Hilversum. 

Vier keer zo duur

Waar Hilversummers met een parkeervergunning tot voor kort maar 40 cent per uur betaalden voor hun bezoek was dat in het centrum ineens vier keer zo duur. Sinds 2024 is het 1,60 euro per uur. In de zogeheten schil rond het centrum is het tarief nu 1,45 euro. Dit is nog altijd de helft van het straattarief: 3,20 euro en 2,90 euro. Al met al betaalden inwoners beduidend meer voor hun bezoek. Dat leidde tot een storm aan kritiek.  

Vorige week woensdag ging de raad unaniem akkoord met een maximum bezoekerstarief voor vergunninghouders van 3,50 euro. Daarnaast zijn er nu in het centrum en de schil net zoveel uren per kwartaal te vergeven, namelijk 120.

Hiermee hoopt de raad een snel noodverband te hebben aangelegd. Het gat om tijdelijke correctie, want door deze aanpassing gaat de gemeente bijna 400.000 euro per jaar mislopen. Verderop in 2024 moet de politiek hier een structurele oplossing voor vinden. 

Wachten tot begin maart

Vooralsnog verandert er nog even niets. De aangenomen wijzigingen moeten nu eerst worden verwerkt in de Verordening Parkeerbelasting. Dat vraagt de nodige voorbereiding. Pas in de volgende raadsvergadering kan de raad hiermee akkoord gaan. Dat gebeurt op woensdag 6 maart. Als de Hilversumse politiek hiervoor het licht op groen zet, dan gaan de maatregelen een dag later in.  

Parkeerwethouder Bart Heller greep eerder al in na klachten uit de samenleving. Zo paste hij een paar maatregelen aan die een ‘onbedoeld negatief effect’ hadden. Voorbeeld daarvan is dat vanaf 17 januari bezoekers van bewoners per minuut betalen en niet per uur. Deze reparaties zijn geen onderdeel van de herstelklus van de raad en zijn al wel geldig. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.