Hilversummers gaan na veel kritiek toch weer minder parkeerkosten betalen voor hun visite

Door Ingmar Meijer

Hilversummers gaan weer een stuk minder parkeerkosten betalen voor hun bezoekers. Althans, dat hoopt de lokale politiek te bereiken. Dat gebeurt na een storm aan kritiek over de onlangs flink verhoogde tarieven. 

Coalitiepartijen Hart voor Hilversum, VVD, CDA en GroenLinks erkennen een maand na de nieuwe parkeertarieven dat het nieuwe beleid niet alleen tot onrust leidt, maar veel inwoners ‘onbedoeld’ op veel hogere parkeerkosten jaagt. De partijen willen de ‘fout’ daarom goedmaken. 

Blauw betalen

Het idee is nu om een maximaal dagtarief van 3,50 euro in te stellen voor het zogeheten bezoekersparkeren. Dit nieuwe tarief gaat gelden in het centrum en het gebied daar omheen, waar bewoners een parkeervergunning nodig hebben. 

De net verhoogde tarieven zorgden ervoor dat Hilversummers flink in de buidel moesten tasten: het verschil tussen december vorig jaar en januari is groot. Waar bijvoorbeeld een centrumbewoner vorig jaar maar 40 cent per uur betaalde voor zijn visite, kost dat nu ineens 1,60 euro per uur. Zo’n enorme stijging is een ‘onbedoeld effect’ van het nieuwe beleid. Bezoekers van Hilversum moeten namelijk ‘van harte welkom’ zijn en blijven, zo stellen de vijf partijen. 

Meerderheid

Volgende week woensdag is die ‘reparatieklus’ gepland als de gemeenteraad het voorstel van de partijen behandelt. Met deze partijen is een meerderheid op voorhand al verzekerd, waardoor Hilversum binnen een maand de veelbesproken parkeertarieven voor bezoekers aanpast.  

Tekst gaat door onder het kader.

Binnen enkele dagen klaagden Hilversummers, ondernemers en ook mensen van buiten Hilversum over de veel hogere parkeerkosten. Tientallen klachten stroomden binnen in het raadhuis. Daarnaast kon een online-petitie van Gastvrij Hilversum rekenen op heel veel steun. Bijna 3.900 mensen zijn het eens dat een stijging van 260 procent voor de bezoekersregeling ‘onredelijk’ is en eigenlijk een ‘boete op gezelligheid is’, zoals de initiatiefnemer van de petitie zelf stelt. 

Betere bereikbaarheid

De gemeente Hilversum verschuilde zich achter het feit dat het al sinds 2019 de parkeerkosten niet verhoogd heeft. Nu blijkt dat wel nodig. 

Hilversum wil onder andere werken aan een betere bereikbaarheid en de hogere kosten zijn daar een onderdeel van. De gemeente wil inwoners vooral stimuleren meer de fiets te gebruiken en bezoekers van buitenaf zoveel mogelijk de auto te laten stallen in een van de parkeergarages in en rond het centrum. Het tarief is daar ook gunstiger. 

Excuses van de wethouder

Maar de ontstane commotie noopte parkeerwethouder Bart Heller ook tot snel ingrijpen. Vorig week woensdag maakte de GroenLinks-bestuurder excuses over de gebrekkige informatie van de gemeente naar inwoners en ondernemers over de nieuwe tarieven.

Ook zei hij dat al dat de gemeente regels met negatieve effecten gaat wijzigen. Zo betalen bezoekers van bewoners per minuut en niet meer per uur. Nu volgt zeer waarschijnlijk dus een extra stap. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
T-Mobile: In heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.