Hilversummer Soufian zat week lang in rampgebied Marokko: “Niemand kan ze redden”

Door Amanda Algra

Hilversummer Soufian Bellali is weer thuis nadat hij halsoverkop naar Marokko vertrok om daar te helpen na de verwoestende aardbeving. Een week lang heeft hij geholpen, eerst in Marrakesh, daarna in het Atlasgebergte. Met eigen ogen zag hij hoe huizen in puin lagen en hoe mensen hun hele familie waren kwijtgeraakt. 

De hulpactie begon in Marrakesh, maar al snel ging Soufian samen met zeven vrijwilligers het Atlasgebergte in. 

Het was niet voor het eerst dat Soufian in het gebergte was. Sterker nog: met zijn eigen stichting is hij er vaker om met ingezameld geld bijvoorbeeld waterputten aan te leggen. Het dorp waar hij nu hielp was nieuw voor hem, de omstandigheden ook. 

Uiteindelijk ging Soufian naar zeven dorpen, het ene nog moeilijker te bereiken dan het andere.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

De groep ging steeds verder de bergen in, naar plekken waar nog geen hulp was gekomen. “De wegen waren allemaal dicht, er waren stenen gevallen op de weg die de route blokkeerden. Niemand kan ze redden”, vertelt hij tegen NH.

Het was hopen op een kans. Toen een vriend Soufian vertelde dat er een weg was vrijgemaakt, hebben ze gelijk hun spullen gepakt en zijn ze razendsnel op pad gegaan. Maar ook dat bleek een avontuur: tijdens het rijden vielen er nog stenen, die ze af en toe van de weg moesten halen om er langs te kunnen. 

Op een gegeven moment was de weg te smal: “Om het laatste dorpje te bereiken moesten we paarden en ezels regelen, dat was de enige optie”, legt hij uit.

Beelden van de rampplek die Soufian maakte. Tekst gaat door onder de video.

Hulp van anderen

Dat Soufian een week lang heeft kunnen helpen in Marokko, kon mede dankzij veel gulle gevers. Al met al zamelde de Hilversummer 25.000 euro in. 

De actie liep storm, waardoor hij op een gegeven moment gestopt is met geld inzamelen om niet meer donaties te krijgen dan hij ter plekke kon uitgeven.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.