Hilversummer Raymond schreef voor zevende keer het Groot Goois Dictee: “Nog genoeg inspiratie over”

Door Mika Mulder

Zeven dictees verder en nog steeds bomvol inspiratie. Groot Goois Dictee-schrijver Raymond Serré heeft er ook dit jaar weer een uitdagende editie van weten te maken. “Het is geen dictee van likmevestje”, waarschuwt Serré. Schrijven we dat zo goed?

Vanavond buigen zo’n zeventig deelnemers zich in de Hilversumse raadszaal weer over het Groot Goois Dictee. 

Het dictee staat dit jaar in het teken van laaggeletterdheid, met de nadruk op hooggeletterden die moeten leren ‘bukken’ en normaal Nederlands moeten leren praten, volgens de schrijver. Het dictee zit vol chique woorden, maar met een dikke knipoog. ‘Ik zou deze woorden nooit in het echt gebruiken. Als ik als oud-eindredacteur zulke teksten had geschreven voor mijn collega’s, hadden ze mij een lel voor m’n kop gegeven”, aldus Serré. 

Dicteertijger 

Er zit zeker wat humor in het dictee, ook omdat er middelbare scholieren meedoen en het volgens de schrijver niet alleen een ‘oude mensen bezigheid’ is.

Naar eigen zeggen is hij zelf ook geen dicteertijger, en houdt het liever bij het bedenken van teksten dan zelf meedoen. De tip die Serré meegeeft aan de deelnemers: “Als je met een woord aan het sukkelen bent, laat het dan even rusten en ga door met de andere woorden. Op een later moment kom je er weer op.”

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.