Hilversummer Ernesto maakt eerste actiefilm over en met zijn dorp en iedereen wordt acteur

Door Ingmar Meijer

Het Hilversumse wijkcentrum De Geus als politiekantoor of het MOB-complex als de locatie van de kidnapping: het is veel Hilversum in de eerste film van Hilversummer Ernesto Dennis. En om de film nog lokaler te maken: bekende en minder bekende Hilversummers worden opeens gebombardeerd tot acteur.

De 53-jarige Hilversummer kent de klappen van de filmzweep inmiddels wel. Heel vaak is hij op sets geweest. In meer dan honderd producties is Ernesto te zien geweest. Meestal als figurant, maar in diverse series en films heeft hij ook een rol als acteur gehad.

Tijdens de opnames heeft hij zijn oren en ogen altijd goed opengehouden: waar letten regisseurs op, hoe bereiden de hoofdrolspelers zich voor en wat is goede typecasting en nog veel meer van dat soort relevante zaken. Die jarenlange ervaring bij opnames neemt Ernesto nu mee bij het maken van zijn eigen eerste, lange film. 

Tussenvoegen

Hij is geïnspireerd door Nederlandse series als Penoza, Undercover. Mocro Maffia en Sleepers. Allemaal ruige en harde series waarin de onderwereld in de schijnwerpers staat. “Toen ik  Robert de Hoog in zijn eigen productie Sleepers zag, dacht ik: dit is gaaf. Maar wat komt er na Sleepers? Ik dacht: weet je wat? Ik ga me er gewoon tussenvoegen”, vertelt hij.

Als regisseur heeft hij al een beetje ervaring. Drie jaar terug maakte hij samen met vier anderen een korte film van zes minuten. Deze productie maakten zij voor een internationaal filmfestival. In totaal waren er 350 inzendingen en Ernesto’s korte film eindige als vijfde. Dat gaf hem de motivatie en het vertrouwen om meer te gaan doen met film. 

“Dit gaf me een boost en die vijfde plaats was een groot compliment. We hebben maar één draaidag gehad voor die korte film en ik heb anderhalve dag gemonteerd. Dit gaf me het gevoel dat ik mijn volgende project naar een hoger niveau kan tillen. En ik ben zeker nog geen Steven Spielberg, Dick Maas of Paul Verhoeven, maar ik heb al wel veel geleerd.”

Topcriminelen

Na een korte film wil Ernesto een wat langere actiefilm maken. Het eerste idee was om iets te maken van dertig minuten maar al gauw liep het project Handlangers – het concept waar hij al een tijdje mee rondliep – uit en nu mikt hij op een film van negentig minuten. 

Handlangers gaat over een ontvoering van een bekende juwelier. In de film ligt de nadruk niet zoals gebruikelijk op de grote bazen, de topcriminelen. Nee, de Hilversummer vestigt vooral de aandacht op de mensen die al die klusjes moeten klaren: de handlangers. 

Ernesto zit duidelijk boordevol energie, ideeën en enthousiasme. Hij pakt zijn telefoon erbij en laat vol trots al enkele scènes zien van Handlangers. Bekende plekken, zoals het MOB-complex en wijkcentrum De Geus, komen voorbij. Gepassioneerd duidt hij de beelden, vertelt achtergrondverhalen over de locaties én de acteurs. 

De Pater

Niet alleen schiet hij een groot deel van zijn film in ‘zijn’ Hilversum, maar tevens heeft hij diverse rollen toebedeeld aan plaatsgenoten van hem. Zo heeft Ed Bakker, beheerder van De Geus, een belangrijke rol in de film. Bakker speelt topcrimineel Rudy van Leeuwen die als bijnaam De Pater heeft. Maar ook burgemeester Gerhard van den Top komt voorbij, evenals Bianca Verweij, SP-raadslid en voorzitter van het al genoemde buurthuis. 

“Wil je weten waar ik mee film?” Nog voordat er tijd is geweest om de vraag te kunnen beantwoorden, heeft hij de kleine camera al in zijn hand. Tot verrassing laat hij een handvast cameraatje zien.

Driftig

Bij een film denk je aan grote, zware camera’s en niet aan een camera waarbij je goed moet zoeken naar de lens. Maar volgens Ernesto lukt het hier goed mee. Terwijl hij driftig verder praat en weer wat laat zien wat hij allemaal al heeft geschoten met dit gereedschap bouwt hij rustig en gestaag de hele cameraset op. 

Zoals hij zijn camera in elkaar zet, zo gaat het eigenlijk ook met Hanglangers. De rode draad van de film zit in zijn hoofd, maar de film ontstaat eigenlijk organisch. “Het mooie van dit script is dat het zichzelf vanzelf uitwerkt”, aldus Ernesto. Gaandeweg vormt de film zich meer en meer. Ontmoetingen met mensen leiden tot nieuwe ideeën, nieuwe rekwisieten en/of locaties en tot nieuwe acteurs. 

Dikke auto

Iemand die een boot aanbiedt of een dikke auto rijdt en die wel een paar uurtjes wil lenen, past ook goed bij de lowbudgetfilm die Ernesto maakt. Mede door zijn enthousiasme weet hij onderweg anderen bij zijn project te betrekken, zoals de Hilversumse burgemeester bijvoorbeeld. Uit dankbaarheid maakt hij voor iedereen een eigen filmposter. “Met passie en liefde kan ik hen een mooie beloning geven.”

In totaal heeft hij dertig draaidagen bedacht. De opnames zijn vooral in het weekend, want Ernesto werkt doordeweeks gewoon. In september hoopt de Hilversummer klaar te zijn met filmen, waarna hij kan gaan editen. Met de release van zijn film mikt hij op 12 december 2024. Dat is in ieder geval de streefdatum.

Casablanca

Het is overduidelijk dat Ernesto niet kan stilzitten. Op de achtergrond doemt nu al Handlangers 2 op, al is hij zelf nog niet zover, laat hij weten.

“Er is nu al sprake van een vervolg, zelfs een internationaal vervolg. Zo zijn er connecties in Casablanca”, meldt Ernesto. “Maar ik vind dat veel te vroeg. Nu wil ik me focussen op Handlangers de film. Daarna zien we het verder wel”, besluit de Hilversummer. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.