Hilversum wil dieselbusjes en andere vervuilers kwijt, ondernemers niet blij

Verslag streekredactie NHGooi/GooiTV: Erik Bootsman.

 

Hilversum wil vervuilende dieselbusjes en vrachtwagens gaan weren uit delen van het dorp. Alleen elektrische voertuigen zijn dan nog welkom. Ondernemers zijn daar minder blij mee. 

Hilversum wil de kwaliteit van de lucht in het dorp verbeteren. Er wordt daarom gekeken naar de mogelijkheid om twee zogeheten zero-emissie zones in te voeren: één binnen de centrumring en één in het winkelgebied van de Gijsbrecht van Amstelstraat. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad na de zomer een besluit neemt.

Geen uitstoot

Hilversum volgt het voorbeeld van steden als Amsterdam, Utrecht en Amersfoort. Daar worden vanaf volgend jaar al zulke maatregelen genomen.

Dat betekent dat vrachtwagens en bestelbusjes die rijden op fossiele brandstoffen het gebied niet meer in mogen. Zelfs niet als het om hybride-voertuigen gaat die een deel elektrisch zouden kunnen rijden. Hilversum is één van de dertig plaatsen in Nederland die hiermee aan de slag gaan.

Verschillende Hilversumse ondernemers worden niet blij van de plannen. Zo vertelt bloemenverkoper Rob dat hij zijn bloemen nu vers aanvoert met een vrachtwagen die rijdt op diesel.

De wagen is pas drie jaar oud en hij gaat zeker geen nieuwe kopen, verzekert hij. “Zelfs als ik het zou willen kan ik geen elektrische vrachtauto betalen”, vertelt hij. “En vrachtwagens die mijn handel aankunnen zijn er nauwelijks. Bovendien: waar kan ik zo’n wagen opladen?”

Volgens Rob betekent het doorvoeren van de zero-emissie zones dat alle ondernemers en de marktkooplui een ontheffing zullen gaan of moeten aanvragen. “En wat dacht je van alle pakketleveranciers van buiten het centrum. Voor hen geldt het ook”, voegt hij toe. 

Gesprekken met ondernemers

Hilversum voert nog gesprekken met ondernemers om verder te praten over de maatregelen. Voor volgende week staat er een bijeenkomst gepland. Ondernemers krijgen uitleg van de gemeente over wat ze nodig hebben om de overstap naar elektrisch rijden te maken. 

De plannen komen uit de zogeheten mobiliteitsvisie van Hilversum. Dat stuk omvat meerdere plannen om het verkeer door Hilversum tot 2040 aan te gaan pakken. Zo wil de gemeente ook personenauto’s meer gaan weren uit het centrum.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.