Hilversum wil beveiligingscamera’s uitgaansgebied vijf jaar langer, nog altijd noodzakelijk

Door Noor van Scherpenzeel

Hilversum wil het cameratoezicht op en rondom de Groest, het Hilversumse uitgaansgebied, met vijf jaar verlengen. Uit een evaluatie is gebleken dat het toezicht effectief is en het aantal geweldsincidenten terugdringt. 

Sinds eind 2012 is er in het uitgaansgebied cameratoezicht. Er vonden begin dat jaar een aantal ernstige geweldsincidenten plaats op de Groest, waardoor de gemeente besloot dat er actie ondernomen moest worden. 

Die actie kwam er: in oktober werden de eerste zes beveiligingscamera’s opgehangen. Deze moesten ervoor zorgen dat er bij gevaarlijke situaties sneller ingegrepen kan worden en dat opsporing makkelijker wordt. Het bleek effectief, waardoor het aantal camera’s in de jaren daarna is opgehoogd naar 23.

Geweldpleging teruggedrongen

Het cameratoezicht lijkt nog steeds goed te werken volgens het onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren. Zo is geweldpleging tegen personen fors teruggedrongen sinds het grote aantal incidenten in 2012. 

Volgens ditzelfde onderzoek is het aantal incidenten de afgelopen jaren zelfs tot een minimum gebracht. Toch tonen cijfers en nieuwsberichten die NH de afgelopen periode hierover in de gaten heeft gehouden wat anders aan: nog steeds lijken er veel incidenten te zijn en gaat het niet altijd goed met het cameratoezicht.

Zo werd afgelopen juni een man door onbekenden mishandeld en kon de politie bij de aangifte niets meer voor hem betekenen, mede omdat de camerabeelden toen al waren gewist

De gemeente wil het toezicht in ieder geval tot 2028 verlengen. Wat er daarna gebeurt is nog niet duidelijk. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.