Hilversum stopt met proef die bomen kappen makkelijker maakt, volgend jaar strengere regels

Door Ingmar Meijer & Petra de Beij (NH Gooi/GooiTV)

Hilversum gaat stoppen met een proef die het mogelijk maakt om zonder vergunning een boom te kappen. Het kan alleen de rest van het jaar nog, vanaf het nieuwe jaar gelden voor heel Hilversum nieuwe regels. Dat houdt onder meer in dat er weer voor iedere te kappen boom vooraf toestemming moet zijn. Daardoor houdt de gemeente beter zicht op het bomenbestand en weet ze beter waar herplanting moet plaatsvinden. 

Vijf jaar geleden besloot Hilversum te gaan experimenteren. In het gebied tussen het spoor, de Johannes Geradtsweg en de Erfgooiersstraat hoefden de bewoners geen vergunning meer te vragen bij de gemeente als zij een boom met een stamdiameter van 30 centimeter of kleiner wilden kappen. Daarnaast konden ze bomen op particulier aanmelden voor de beschermde lijst. 

Op deze manier wilde Hilversum de inwoners meer zeggenschap geven over hun eigen woonomgeving. Die nieuwe werkwijze was voor de gemeente meteen een goede testcase voor wat er qua regelgeving op stapel staat. Met de komst van de omgevingsvisie, die al tig keer is uitgesteld, krijgen inwoners meer inspraak over hun leefomgeving.

Uitzondering

Na een evaluatie besloot Hilversum de proef vervolgens zelfs uit te breiden. Vanaf 2021 hadden ook de bewoners van het centrum dezelfde uitzonderingspositie als hun plaatsgenoten in Noord.

Dat de gemeente per volgend jaar in deze gebieden stopt met deze proef heeft alles te maken met de uitkomsten van een enquête die vorig najaar is gehouden. Daaruit blijkt dat het de ondervraagde Hilversummers niets uitmaakt of de proef wel of niet doorgaat.

Wel kwam duidelijk naar boven dat het ontbreken van een herplantplicht voor bomen die zonder vergunning mochten worden gekapt een groot gemis is. In die nieuwe situatie is er voor iedere te kappen boom weer een vergunning nodig. 

Bewonerswaarde

Wat Hilversum wel overneemt van de proef is het aanmelden van waardevolle bomen. Dit noemt de gemeente ‘de bewonerswaarde’. Een boom komt op deze lijst als bewoners van drie verschillende adressen deze aanmelden. Deze bewonerswaarde verdubbelt de waarde die gemeente gebruikt bij de toekenning van een kapvergunning. De standplaats, de vorm, de grootte, de zichtbaarheid en de bijdrage aan het groene karakter van Hilversum zijn allemaal factoren die de waarde bepalen. 

Dit nieuwe beleid zit nog niet in beton gegoten. Het college van burgemeester en wethouders vraagt nu advies aan de Hilversumse politiek. Na deze consultatieronde geeft het college een definitieve klap op het ‘velbeleid’ voor de periode van 2024 tot en met 2040. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
T-Mobile: In heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.