Hilversum rookt flink en lijkt dat prima te vinden: Stoptober niet populair op straat

Door Amanda Algra

Het is oktober en dat betekent dat er landelijk actie gevoerd wordt op de stoppen met roken. Dat zou in Hilversum allemaal niet slecht uitkomen, want nergens anders in ’t Gooi werd er zo veel gerookt als hier. Om precies te zijn 13,2 procent van de volwassenen stak hier vorig jaar regelmatig een sigaretje op.

Volgens Independer stijgt het aantal jongeren dat rookt, zij kampen steeds vaker met deze verslaving. Ondanks dat in Nederland steeds minder mensen een sigaret opsteken, zet deze trend zet zich niet voort bij jongeren.

Later

Stoptober is dan ook niet enorm populair onder de jongeren in Hilversum en de vraag of ze eraan mee doen heeft een duidelijk antwoord: ‘Nee’.

Rohit (19) weet waarom ze niet mee doen: “Niemand doet mee. In ieder geval nu niet, we zijn allemaal jong”. Zelf doet hij ook niet mee, “Ik ben nog jong, nu kan het nog. Als ik na een paar jaar nog rook, doe ik misschien wel mee”.

Smaakjes

Niet alleen roken is hier populair, ook maken veel jongeren gebruik van e-sigaretten (vapes). Waar in 2021 1,3% procent van de 16- tot 20-jarigen aangaf te vapen, was dit in 2022 al 6,6% procent.

De groep 12 tot 16-jarigen met een nicotineverslaving stijgt ook, en in de media zien we veel docenten klagen over basisschoolleerlingen die vapen op de school-wc.

Vanaf volgend jaar worden e-sigaretten en vapes met smaakjes niet meer verkocht. Ze mogen alleen nog verkocht worden met tabaksmaak, als hulpmiddel voor rokers die willen stoppen. Dit verbod moet het gebruik ervan minder aantrekkelijk zijn voor jongeren.

Mango ice

Voor jongeren lijkt dit verbod dus hard nodig te zijn, maar toch lijken zij niet erg enthousiast om mee te doen. “Ik kijk dan wel of ik er nog aan kan komen’, zegt Lina (18) terwijl ze tijdens de schoolpauze haar ‘mango ice’ vape tevoorschijn haalt.

Veel vapers kijken niet uit naar het verbod, maar zijn er ook niet bang voor, “Uiteindelijk kan je overal aan komen, die vapes gaan echt niet verdwijnen”.

Schaamte

Toch lijkt er in Hilversum een schaamte over het roken te hangen. Wanneer gevraagd of zij aan een aantal vragen willen beantwoorden over stoptober, lijken de meesten hier geen zin in te hebben. Zij die wel willen praten erover, geven alleen een voornaam.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.