Hilversum reageert op klachten over hoge parkeertarieven: “Lastige keuzes moeten maken”

Door Ingmar Meijer

‘Enkele tientallen klachten’ zijn al binnengekomen bij de gemeente Hilversum over de hogere parkeertarieven. Hilversummers klagen sinds 1 januari steen en been. Met name de parkeerkosten voor hun bezoek zijn explosief gestegen: tot wel 260 procent. In het raadhuis is er begrip voor de reacties. Maar waar de parkeerkosten omhoog zijn gegaan, zijn andere parkeerproducten, zoals de eerste bewonersvergunning, juist goedkoop heeft gebleven. “Er zijn lastige keuzes gemaakt”, aldus de gemeente tegen NH.

Het gunstige tarief van 40 cent per uur voor het bezoek van Hilversummers die in een betaald parkerengebied wonen, is niet meer. Vorig jaar is de gemeenteraad akkoord gegaan met het nieuwe parkeerbeleid en daar zijn nu de effecten van voelbaar. Zo was het nodig de parkeertarieven omhoog te trekken, want sinds 2019 waren de kosten niet meer aangepast aan de inflatie. Dat is nu onder meer gebeurd.

Minder bezoek?

Inwoners betalen nu per uur de helft van het tarief op straat. In het centrum (3,20 euro) is dat nu 1,60 euro per uur en in de zogeheten buitenschil (2,90 euro) is dat 1,45 euro. De kosten lopen zo snel flink op en de vrees is dat dit kan leiden tot minder bezoek, zeker bij mensen met een kleine portemonnee. Ook de middenstand meent dat Hilversum minder aantrekkelijk wordt voor mensen van buiten. 

Begin deze week liet een centrumbewoner bijvoorbeeld weten dat hij voor oud en nieuw zo’n 5 euro kwijt was als hij een paar uur visite over de vloer kreeg. Na de jaarwisseling moest hij ineens 14 euro aftikken. En zo zijn er zeker op social media heel veel van dit soort geschrokken en bezorgde reacties. 

Sterker nog; er is sinds vorige week donderdag een online-petitie ‘Stop de bezoekersboete in Hilversum’. Het aantal digitale handtekeningen gaat hard. De teller staat na een dikke week op bijna 3.300 en daarmee is de hoop gevestigd dat Hilversum weer afziet van ‘deze prijsstijging op gastvrijheid’. 

Niet alleen uiten de Hilversummers en overigens ook mensen van ver daarbuiten hun onvrede op de socials, maar komen er nu al klachten binnen op het raadhuis. Volgens de gemeente gaat het om ‘enkele tientallen’. Om hoeveel exact het gaat, is niet duidelijk. 

Bij de gemeente zeggen ze begrip te hebben dat de inwoners de nieuwe tarieven als een straf ervaren. “Sommige keuzes in het parkeerbeleid hebben een negatieve (financiële) impact op bewoners en bezoekers”, meldt de gemeente aan NH. 

Lastige keuzes

“Tegelijkertijd vraagt de doelstelling, en de breed gedragen wens juist ook onder bewoners, om de claim van de auto in de openbare ruimte te verminderen ook om enkele lastige keuzes. In sommige gevallen zijn dat hogere tarieven, terwijl we in het geval van bijvoorbeeld de eerste bewonersvergunning de kosten zoveel mogelijk gelijk hebben gehouden of zelfs hebben verlaagd”, luidt het vervolg. 

Het ophogen van tarieven op straat is één van die lastige keuzes. Zeker in het centrum hoopt de gemeente minder blik op straat te krijgen, aangezien het parkeren in de garages bewust goedkoper is gehouden. Bezoekers betalen daar 2,70 euro per uur. Daar komt bijvoorbeeld nog bij dat de bezoekersvergunning gratis is aan te vragen. 

Gratis op zondag

Volgens de gemeente is het allesbehalve de bedoeling om minder visite en winkelend publiek van buitenaf naar Hilversum te krijgen. Het nieuwe beleid heeft juist een heel sociaal component. “Mede op initiatief van de raad en in afwijking van veel andere, vergelijkbare gemeenten, geldt buiten het centrum op zondag geen betaald parkeren. Dit juist vanwege sociale overwegingen: bezoekers kunnen dan zelfs gratis parkeren”, zo komt uit het raadhuis. 

En het nieuwe beleid heeft nog een groot voordeel, aldus de gemeente. Zo is het maximum aantal uren, dat van het gereduceerde bezoekerstarief gebruik gemaakt kan worden, in Hilversum (fors) hoger dan elders, is het argument.

Melkkoe?

Op het verwijt dat Hilversum op deze manier meer geld probeert te wringen uit de uiers van parkeermelkkoe zegt de gemeente dat ze er per saldo geen cent aan verdient. De totale opbrengsten zijn gelijk aan de totale kosten in de begroting van de komende jaren. Er is vooral meer geld nodig voor extra handhaving. 

Hilversummers die een betaald parkerengebied wonen en en hulpbehoevend zijn, blijven zeker niet verstoken van (minder) hulp. Zij kunnen gebruik maken van een speciale regeling. Hun verzorgers kunnen via de mantelzorgregeling gratis parkeren. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.