Hilversum maakt parkeren een stuk duurder: tarieven soms bijna verdubbeld

Door NH Gooi

Hilversum gaat de parkeertarieven vanaf volgend jaar flink verhogen. Op sommige plekken van het dorp worden de tarieven bijna verdubbeld. De stap moet ertoe leiden dat het minder aantrekkelijk wordt om met de auto naar Hilversum te komen, waardoor het minder druk wordt met auto’s. Het is al langer een wens van de gemeente. 

Vooral de tarieven voor parkeren op straat gaan omhoog. Als je je auto in het centrum parkeert betaal je nu nog 2,90 euro per uur, dat wordt straks 3,20 euro per uur. De grootste verhoging vindt plaats aan de rand van Hilversum, met een technische term de ‘buitenschil’. Daar betalen automobilisten nu nog 1,60 euro per uur, dat wordt 2,90 euro per uur. 

Met de veranderingen komt er ook een groter verschil tussen de parkeertarieven op straat en de parkeertarieven in de gemeentelijke parkeergarages. Door dat te doen hoopt Hilversum bezoekers die dan toch alsnog met de auto naar het dorp komen te stimuleren die in de garage te zetten en niet op straat. 

Het hele plan moet er voor zorgen dat er allereerst minder mensen met de auto komen en de auto’s die wel komen zoveel mogelijk van de straat te houden. Nu staan de parkeerplaatsen op straat vaak vol.

Ook parkeervergunningen duurder

De gemeente verhoogt niet alleen de parkeertarieven, ook sommige parkeervergunningen worden duurder. 

Hilversum wil dat Hilversummers ‘een bewustere keuze maken voor de wijze van verplaatsen’. Door het parkeren van je auto – en dus autobezit – duurder te maken, moet het minder aantrekkelijk zijn om een auto te hebben of te gebruiken. Hilversum realiseert zich wel dat er ook mensen zijn die afhankelijk zijn van een auto. Voor hen moet het ‘geen drempel zijn om die ook te kunnen rijden’. 

Daarom wordt het tarief voor de parkeervergunning voor de eerste auto niet verhoogd. Bewoners van het centrum blijven daar 75 euro voor betalen, mensen buiten het centrum betalen straks geen 50 euro maar 40 euro per jaar voor hun eerste vergunning. Hilversummers met meerdere auto’s gaan wel meer betalen. Zo gaan bewoners buiten het centrum voor bijvoorbeeld hun derde parkeervergunning flink meer betalen. Dat tarief gaat van 120 euro per jaar naar liefst 225 euro per jaar. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.