Hilversum in top drie provincie van meeste leegstaande winkels

De leegstand van winkels in het Gooi en de Vechtstreek is vorig jaar aanzienlijk gestegen na een eerdere daling, volgens de Monitor Detailhandel Noord-Holland 2023-2024. Hilversum behoort tot de top drie gemeenten in Noord-Holland met de hoogste leegstand. 

De jaarlijkse analyse van de Monitor Detailhandel Noord-Holland laat zien hoe het op 1 januari 2024 gaat met werkgelegenheid, het aantal winkels en duurzaamheid. In Hilversum en Gooise Meren is een sterke toename van lege winkels te zien. In het centrum van Hilversum staan 69 van de 248 winkels leeg, vooral in straten zoals de Gooische Brink. Die wordt verbouwd tot onder andere een bibliotheek.

Volgens de monitor staat Hilversum op de derde plaats, na Ouder-Amstel en Beverwijk, met de meeste leegstaande winkels. Het leegstandspercentage is daar gestegen van 7% in 2023 naar 9,3% in 2024. Ook in Gooise Meren is er een toename, van 4,3% naar 6,3%.

Focus op centrum Hilversum

Deborah den Dulk, centrummanager van Hilversum, heeft een ander aantal leegstaande winkels in gedachten. Volgens haar zijn er ongeveer 38 leegstaande winkels binnen het gebied dat het centrum omvat, waaronder de Kerkstraat, Schoutenstraat, Groest, Leeuwenstraat, Kerkbrink en De Kei. Ze benadrukt dat het eerder gerapporteerde cijfer van 69 verwijst naar leegstand in een groter gebied dan het onderzochte winkelgebied. Het cijfer klopt wat dat gebied betreft, maar daarin zijn dus ook de andere straten meegeteld. Ook zijn panden die worden getransformeerd naar woningen meegeteld.

Den Dulk benadrukt dat er hard wordt gewerkt aan het opvullen van leegstaande panden. Initiatieven omvatten het aantrekken van winkels van buiten het centrum naar de kern, het transformeren van leegstaande winkels tot woningen, het aantrekken van bedrijven naar het centrum en diverse renovatieprojecten.

Tekst loopt door onder de foto.

Ondanks de inspanningen blijft leegstand een zorgelijk punt. In de Gooi en Vechtstreek is het totale winkeloppervlak duidelijk kleiner geworden, met een afname van 9% sinds 2012. In Hilversum wordt deze neerwaartse trend verergerd door verschillende factoren, zoals bereikbaarheid, wat bijdraagt aan de leegstand in winkelgebieden.

Verkeer en huurprijzen zijn boosdoener

Jolanda van Lingeriewereld, gevestigd in het centrum van de Gooische Brink, wijst het verkeer aan als voornaamste oorzaak. Volgens haar vermijden bezoekers uit het Gooi Hilversum vanwege het eenrichtingsverkeer en de hoge parkeerkosten. Daarnaast merkt ze dat de populariteit van online winkelen mensen weerhoudt van een bezoek aan fysieke winkels. Als oplossing stelt zij voor om de eerste twee uur gratis parkeren in te voeren.

Corina Heijdra van Le Moïse, eveneens midden in het stadscentrum, noemt de hoge huurprijzen in de ‘hoofdwinkelstraat’ als een belangrijke reden voor de leegstand. Zij vertelt dat de huurprijzen aangepast moeten worden op basis van de omzet. “Ik heb het geluk dat dit mijn eigen pand is, maar dat geldt niet voor iedereen.” Ook zij benadrukt dat de parkeerkosten een groot probleem vormen en stelt dezelfde oplossing voor: de eerste twee uur gratis parkeren.

Wedstrijd in Bussum

Ook het centrum van Bussum kampt met een toenemend aantal leegstaande winkelpanden. Om dit probleem aan te pakken, heeft de gemeente Bussum een initiatief gelanceerd: een wedstrijd waarbij winkeliers de kans krijgen om een jaar lang een winkelpand te huren voor slechts één euro.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.