Het Vrouwenhart: een Roep om Aandacht

Door Daan Bakker

Hartklachten bij vrouwen worden vaak miskend en dit heeft ernstige gevolgen voor hun gezondheid. Cardioloog Janneke Wittekoek werpt licht op dit belangrijke thema en benadrukt het belang van bewustwording en preventie tijdens de Larense Vitaliteitsweek met haar voorstelling “Het Vrouwenhart Café”.

Het stereotype beeld van een hartaanval als een intense pijn op de borst heeft geleid tot een gebrek aan aandacht voor de symptomen van vrouwen. Wittekoek legt uit dat vrouwen vaak subtielere symptomen ervaren, zoals vermoeidheid, misselijkheid, rugpijn, of indigestie (maagklachten, opgeblazen gevoel). Klachten die niet direct worden herkend als een hartaanval en wat kan leiden tot vertraagde diagnose en behandeling.

Verschillen tussen geslachten

Biologische en hormonale verschillen spelen een rol in de verschillen bij hartgezondheid tussen mannen en vrouwen. Vrouwen hebben, in tegenstelling tot mannen, vaker problemen in de kleinere kransslagaderen. Hormonale veranderingen, vooral na de menopauze, verhogen het risico op hartziekten bij vrouwen.

Wittekoek benadrukt het belang van levensstijlveranderingen zoals een gezond dieet, beweging, en stoppen met roken. Ze pleit voor vroege screening en diagnostische tests, zodat deze met voorkeur met leefstijl kunnen worden verbeterd.. Belangrijke getallen om te weten zijn: Gewicht, bloedsuikerspiegel, cholesterol en bloeddruk. Te hoge getallen is een risico.

Andere aanpak

“Vroege opsporing kan levens redden”, zegt Wittekoek. Ze moedigt vrouwen aan om hun hartgezondheid serieus te nemen. Een hartaanval kan anders aanvoelen bij vrouwen dan bij mannen, maar kan net zo dodelijk zijn. Wittekoek pleit voor persoonlijke preventie.

Vitaliteitsweek

Het vrouwenhart verdient meer aandacht. Wittekoek werkt aan het vergroten van het bewustzijn rondom dit onderwerp en bespreekt dit uitgebreid in haar voorstelling. De voorstelling is niet alleen voor vrouwen, want het mannenhart wordt ook besproken. De voorstelling “Het Vrouwenhart Café” zal plaatsvinden op zaterdag 23 september in het Singer Theater Laren. Hiermee trapt Wittekoek de Vitaliteitsweek af. Een week in het teken van gezondheid en vitaliteit.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.