Het is herfst: kijk mee hoe de Gooise natuur langzaam verkleurt

Door Redactie

Noord-Holland verkleurt langzaam maar zeker van groen naar geel, oranje en bruin. Hoewel dat weken later gebeurt dan we gewend zijn, zijn de eerste herfsttinten al duidelijk zichtbaar. We vlogen over de Gooise heide en vestingstad Naarden, waar de bomen al flink verkleuren

Vorig jaar knisperde er rond deze tijd een dikke laag bladeren onder onze voeten: dit jaar is dat andere koek. De gang naar de herfst is zo’n twee tot drie weken vertraagd, blijkt uit onderzoek door Nature Today. 

Dat heeft alles te maken met de zeer warme september en oktober en het uitblijven van nachtvorst, aldus het onderzoek. De gemiddelde temperatuur van deze maanden komt dit jaar uit op zo’n 15,3 graden: alleen 2006 had een warmere start van de herfst.

Herfstig voorproefje

Die ongebruikelijk hoge temperaturen zijn, naast de daglengte, een belangrijke trigger om de processen die bladverkleuring en bladval in gang zetten te starten. 

Dat neemt niet weg dat de bladeren van loofbomen op flink veel plekken in onze provincie al van geel naar oranje en zelfs naar bruin zijn verschoten. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.