Het Hilversumse gevecht tegen laaggeletterdheid: zo moeten de kille cijfers omlaag

Door Mika Mulder

Hilversum doet er van alles aan om ervoor te zorgen dat het opvallend hoge percentage van laaggeletterden de komende jaren omlaag gaat. Hilversum scoort al jaren veel slechter dan de rest van de regio: één op de zeven Hilversummers begrijpt niet wat hij leest. De lokale bibliotheek doet er alles aan om kinderen van jongs af aan aan het lezen te krijgen, maar heeft ook hulp van ouders nodig. 

Hilversum is al een paar jaar het slechtste jongetje van de klas als het gaat om laaggeletterdheid. Waar één op de zeven Hilversummers niet begrijpt wat hij leest, is dat in de rest van ’t Gooi hooguit één op de vijftig. 

Voor Hilversum is de grens bereikt: op verschillende scholen zijn trajecten gestart om de laaggeletterdheid bij de kern aan te pakken. En niet alleen op scholen, maar het liefst ook al daarvoor op bijvoorbeeld de kinderopvang.

Ouderbetrokkenheid

Charlotte Orij is leesconsulent bij de bibliotheek Hilversum en richt zich op de preventiekant, met name via kinderopvang en onderwijs.

“Wij werken veel samen met peuterspeelzalen en horen steeds vaker dat ouders het te druk hebben om hun kindje voor te lezen ’s avonds, waardoor er in de afgelopen jaren een exponentiële groei is aan kinderen met een taalachterstand”, zegt Charlotte zorgelijk.

“Investeren in de ouderbetrokkenheid is iets wat wij als bibliotheek daarom heel belangrijk vinden”, vertelt ze.

Charlotte geeft aan dat de ouders de basis zijn voor het kind, ook qua taalvaardigheid. “Soms weten ouders ook niet wat het beste is om te doen, en daar willen wij hen een handje bij helpen. Je leert via het kind ook de ouder kennen, en wij als bibliotheek willen op zowel taal als digitaal vlak ondersteuning bieden”, vertelt Charlotte. “Als bibliotheek alleen kunnen wij dit probleem niet oplossen, maar samen wel.”

Samenwerken

De Hilversumse bibliotheek werkt samen met Versa Welzijn, de Gooise welzijnsorganisatie, maar ook met pakweg achttien kinderopvanglocaties. “Door subsidies hebben wij vanuit de bibliotheek in elke peuterspeelzaal 60 boekjes neer kunnen leggen en medewerkers cursussen gegeven over hoe zij kinderen en ouders het beste kunnen begeleiden op het gebied van taal.” 

Dat de gemeente Hilversum meer aandacht heeft voor het probleem en ook structureel meer geld vrijmaakt om laaggeletterdheid aan te pakken helpt. “Het is een structureel probleem, dus een structurele subsidie is een must”, stelt Charlotte. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.