Het groene goud van Noord-Holland: wie woont in het duurzaamste huis?

Door Redactie

Van mosseltegels tot zonnepanelen: wie heeft het duurzaamste huis van de provincie? Voor die strijd zijn dit jaar negen Noord-Hollandse huizen genomineerd. Wie verdient deze titel? NH zet een paar van de nominaties op een rijtje. 

Om huiseigenaren een welverdiende waardering te geven voor hun duurzame prestaties, organiseert de Nationale Duurzame Huizen Route de verkiezing jaarlijks. De wedstrijd is mede bedoeld om duurzaam wonen onder de aandacht te brengen. Tijdens de vorige editie in 2020 sleepten Paul en Hanneke uit Koedijk de juryprijs in de wacht. Ronald, die naar eigen zeggen ‘groen bloed’ heeft, zag de prijs als een kroon op zijn werk. 

Zeewier en mosseltegels

Ook dit jaar maakt een huis uit Koedijk kans. Een tiny house uit die plaats heeft voorlopig de meeste stemmen en staat met meer dan 250 stemmen op plek één. Het NH-programma Pak An Groen ging eerder al eens langs bij eigenaren Iris en Roland. 

Het stel met twee kinderen woont in een tiny house van zo’n 56 vierkante meter. Bijna alles in huis is duurzaam. Zo bestaat de keuken uit panelen van zeewier met achterwanden van speciale mosseltegels. Pronkstuk uit het huis is de oude koffer midden in de kamer, die Iris ooit vond op straat. Bij het openen verschijnt er een televisiemeubel in optima forma. 

Tekst gaat door onder de foto.

Doe-het-zelf verduurzamen 

Een andere nominatie die op veel stemmen kan rekenen, is een tussenwoning uit Beverwijk. Met een beperkt budget hebben de eigenaren van de woning het gasloos en energieneutraal gemaakt. Zo isoleerden ze met hulp van doe-het-zelfvideo’s op YouTube hun kruipruimte eigenhandig.

Daarnaast werd door middel van subsidie een warmtepompboiler aangeschaft. Door alle duurzame aanpassingen binnen het beperkte budget heeft het huis aan het Raamveld nu een energielabel van A++++. Een duurzamer label bestaat niet. 

Tekst gaat door onder de foto.

Een volgend huis dat zich wellicht rijk kan rekenen, is een twee-onder-een-kapwoning uit 1920 in Bussum. De eigenaren van de woning hebben de afgelopen jaren allerlei duurzame maatregelen getroffen.

Zo is het volledig aardgasvrij en geïsoleerd. Voor het label A++++ moet het echter nog even aan de bak en daarom sparen de eigenaren op dit moment voor een balansventilatiesysteem. Hierbij wordt koude en warme lucht zo effectief mogelijk verdeeld. 

Tekst gaat door onder de foto.

Op maandag 4 maart wordt in elke Nederlandse provincie het huis met de meeste stemmen uitgeroepen tot meest duurzaamste huis. Twee weken later, op 22 maart, kiest een vakjury de landelijke winnaar van de verkiezing. De prijs? Een uiteenlopend geldbedrag en eeuwige roem, aldus de organisatie. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.