Herinrichting Raadhuisplein in Huizen blijft struikelblok

Door Wouter Schutte & Mika Mulder

De herinrichting van het Raadhuisplein in Huizen blijft een struikelblok waar niemand grip op lijkt te krijgen. De strijd om ruimte en invloed tussen marktkooplui, horecaondernemers en winkeliers houdt het plein leeg en zorgt voor hoofdpijn bij gemeenteraad en bewoners.

Afgelopen woensdag kwamen gemeenteraad, insprekers en het College van burgemeester en wethouders bijeen om te discussiëren over de laatste herinrichting voorstellen, maar een overeenstemming lijkt ver weg. Marktkooplui willen hun vaste plek behouden voor omzetzekerheid, terwijl horecaondernemers dromen van uitgebreide terrassen. De winkeliers staan in deze discussie buitenspel. 

Weinig enthousiasme 

De beperkte ruimte op het plein en uiteenlopende belangen maken oplossingen lastig. Verschillende ideeën worden genoemd, maar niemand kan enig enthousiasme opbrengen voor elkaar plannen. 

Naast ruimteproblemen lijken de verschillende ambities van de partijen de boel te belemmeren. De winkeliersvereniging Hart van Huizen lijkt op een zijspoor gezet en de discussie draait vooral om horeca en marktkooplui. Horeca ziet kansen voor een vast terras, maar dat gaat weer ten koste van de zaterdagmarkt. Het enige waar ze met elkaar over eens zijn is dat het plein niet leeg mag blijven.

Wethouder Rebel van Financiën en Economie staat voor een lastige klus. De partijen liggen zo ver uiteen dat het nemen van een beslissing niet makkelijk is. Politieke steun voor de oplossingen is belangrijk, maar niemand wil het eigen belang loslaten. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.