Gymzaal of buurtsporthal? Ouders Hilversumse schoolkinderen willen vooral snel duidelijkheid

Door Ingmar Meijer

Of Hilversum nou een sporthal of een gymzaal laat neerzetten: het is de ouders van schoolkinderen op basisschool Villa Vrolik om het even. Zij willen vooral dat de politiek snel een keuze maakt, zodat de leerlingen eindelijk vlakbij hun gymlessen kunnen volgen. Na acht jaar wachten is het tijd dat de gemeente over de brug komt. “Er moet iets komen en wat maakt mij niet uit zolang mijn kinderen maar kunnen gymmen”, klinkt het. 

Volgens Bas Engelblik en Tim Faber, wiens kinderen op Villa Vrolik zitten, krijgen de leerlingen nu geen fatsoenlijk gymnastiekonderwijs. Op eigen terrein is er nog altijd geen gymzaal, ook al is dat jaren terug al beloofd door de gemeente. Hierdoor moeten de leerlingen nu telkens van de Harry Banninkstraat naar sporthal De Lieberg aan de Jan van der Heijdenstraat lopen.

Dat is twintig minuten heen en terug. Op jaarbasis verliezen de leerlingen een volle onderwijsweek, rekende Engelblik gisteravond de Hilversumse politiek voor. En dat is al als de gymles door kan gaan, want de school is afhankelijk van ouders die mee kunnen en willen lopen. Lang niet altijd zijn er voldoende begeleiders waardoor de les vervalt.

Wettelijk verplicht

“Het is niet normaal dat de kinderen zoveel moeten lopen en dat zij niet het bewegingsonderwijs krijgen dat zij, zoals wettelijk verplicht is, horen te krijgen. Want twee keer in de week dat gaat gewoon niet”, aldus Faber.

Beide vaders vinden dat de gemeente schatplichtig is om zo snel mogelijk een gebouw te realiseren waar de kinderen gymles kunnen krijgen. Het heeft nu lang genoeg geduurd voor de school, die in 2017 startte in de Hilversumse nieuwbouwwijk.

Duidelijke oproep

Denk eerst aan de school is af te leiden uit hun bijdrage tijdens de commissievergadering. Of er nu enkel een gymzaal komt, een buurtsporthal of een volwaardige sporthal dat maakt de ouders niet zoveel uit. Daarom ook de duidelijke oproep aan de gemeenteraad om snel een besluit te nemen en de school uit de brand te helpen. 

Doordat er nog altijd geen gymzaal is voor Villa Vrolik ziet de gemeenteraad kansen om een voorziening te realiseren waar ook de hand- en voetballers van HSV Wasmeer terecht kunnen, de kinderopvang en jongeren uit de buurt. In het voorstel, dat vorig jaar juni unaniem is aangenomen, wordt gesproken van een buurtsporthal. Dat zit qua grootte tussen een gymzaal en een sporthal in. 

Faber en Engelblik stellen dat de band tussen de school en de gemeente niet best is. Zij ervaren vanuit het raadhuis veel tegenwerking. Pas als zij de media en de raad opzoeken dan komt er beweging. Dat hebben zij eerder al meegemaakt bij de realisatie van de noodlokalen. De nieuwe school in Oost groeide al snel uit het spreekwoordelijke jasje, waardoor er uitbreiding nodig was. Maar daar sprong de gemeente naar de mening van de ouders niet adequaat op in. 

Geschiedenis herhaalt zich

En nu herhaalt de geschiedenis zich opnieuw is de conclusie van Faber. Ook nu weer wordt er veel inspanning en strijd gevraagd om een al lang beloofde gymvoorziening te krijgen. “Het vertrouwen heeft een flinke deuk gekregen”, stelde Engelblik. “Dat kan terugkomen als er binnen een aantal weken een besluit op tafel ligt.”

De buren van Wasmeer zijn niet gebaat bij een gymzaal van 14 bij 22 meter. Dat is te klein voor hun sporters en daarom is dat niet interessant voor de club. Een volwaardige sporthal van 44 bij 30 meter biedt wel soelaas. De vereniging is bereid om veld 5 op te offeren om zo’n voorziening neer te zetten waar meer binnensporters van gebruik kunnen maken en de naastgelegen basisschool. Dat er een prijskaartje van ettelijke miljoenen aankleeft, realiseert Wasmeer zich goed.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile): in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.