Groote Zeesluis Muiden is jarig; al 350 jaar droge voeten in ’t Gooi

Door Erik Bootsman

De Groote Zeesluis in Muiden bestaat 350 jaar. De sluis heeft een rijke geschiedenis en is een bescherm Rijksmonument. Ooit aangelegd om het achterland te beschermen tegen het zilte nat van de Zuiderzee. Nu een toeristische attractie vanaf het terras bij café Ome Ko.

De Groote Zeesluis had drie taken: een schutsluis voor het scheepvaartverkeer tussen de voormalige Zuiderzee en de Vecht,  bescherming van het achterland tegen overstroming van de Zuiderzee. En een militaire functie, Muiden maakte deel uit van de Hollandse Waterlinie. De sluis kon water inlaten om het achterland te laten overstromen. Op die manier kon een vijand uit het zuiden Holland niet of moeilijk bereiken. Een effectief verdedigingsmiddel dus.

Attractie

De sluis wordt nu voornamelijk gebruikt voor de pleziervaart. En dat is dan weer een perfecte attractie voor publiek op de wal. Met name in de zomermaanden, als het druk is met bootjes en onervaren schippers, gaat er wel eens iets mis in de sluis. Paniek aan boord en groot vermaak aan de kant op het terras.

Drie kolken, 2 schutkolken en 1 spuikolk, liggen naast elkaar in het grotendeels bakstenen sluiscomplex. De grootste kolk is 49 bij 7,60 meter. De stalen draaibrug over het zuidelijke sluishoofd dateert uit 1870.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.