Gooise winkeliers merken opvallende toename winkeldiefstallen door tienermeisjes

Door Mika Mulder

Van oorbellen tot dure dagcrèmes: Gooise winkeliers merken een opvallende toename van winkeldiefstallen door tienermeisjes. Het gaat om jonge meisjes tussen de elf en vijftien jaar, vertellen de winkeliers tegen NH Gooi. “Het is een trend. Ze stoppen het product voor je neus in hun zak en lopen zo weg. Ze weten dat de politie toch altijd te laat komt”, aldus een gedupeerde Hilversumse winkelier. 

Volgens verschillende winkeliers uit de regio lijkt winkeldiefstal onder jonge meisjes een ware hype. Ze zitten met hun handen in het haar, zien hun winkelomzetten dalen en gaan met veel minder plezier naar hun werk. Bij de rondvraag wilden de winkeliers graag praten, maar liever niet met naam en toenaam. 

De jonge dieven gaan geraffineerd te werk. Winkeliers worden dagelijks geconfronteerd met lege verpakkingen die onder het schap verstopt liggen. “Dat is de reden dat het winkelalarm niet afgaat. Ze halen het product gewoon uit de verpakking”, klinkt het.

Een medewerker van een grote parfumerieketen vertelt: “We zien vooral diefstallen van merken die op social media erg populair zijn. Het zijn vaak de skincare-items die ten eerste veel te duur zijn voor die jonge meiden en ten tweede vol met ingrediënten zitten die nog helemaal niet geschikt zijn voor hun jonge huidjes.”

Populaire telefoonhoesjes

De manager van een winkel even verderop ziet hetzelfde. “Wij verkopen telefoonhoesjes die viraal gaan op social media. Een tijdje geleden kwam er een piepjong opdondertje de winkel binnen, pakte dat hoesje en liep ermee naar de paskamers – zonder een kledingstuk of iets bij zich – om vervolgens het gordijn te sluiten. Ik heb ‘kroegoren’, dus ik hoor alles en dat gekraak van de verpakking herken ik uit duizenden.”

 

 

“Ik vroeg haar wat ze aan het doen was in de paskamer en wat ze met het hoesje ging doen, want ik vertrouwde het niet. Ze stamelde, schoof het hoesje onder het gordijn en wilde met een rood hoofd weglopen”, vertelt de manager die ook anoniem haar verhaal wil doen. “De meisjes worden steeds brutaler en komen zelfs met boze ouders terug, terwijl ze de week ervoor nog betrapt waren met gestolen ringen om hun vinger.”

De ‘gratis-winkel’

In sommige winkels hangen geen beveiligingscamera’s, waardoor de jonge meisjes bepaalde winkels in de omgeving zelfs de ‘gratis-winkel’ noemen. Steeds meer opzichzelfstaande boetiekjes laten niet meer dan vijf meisjes tegelijkertijd binnen vanwege de hoge aantal diefstallen.

“Soms komen ze met acht of negen meisjes binnen en gaan ze achter bij ons op de bank zitten chillen. Dan komen ze een cadeautje ‘halen’, maar verzorgen ze ook vooral voor overlast”, zegt de manager van een kledingwinkel. Winkeliers kunnen het overzicht niet meer houden en proberen zo de diefstallen te beperken. 

Meer beveiliger dan verkoper

Het moederbedrijf van de parfumerieketen wil niet reageren op vragen over winkeldiefstal. “Dit heeft te maken met de vertrouwelijkheid van deze informatie en de veiligheid van onze stores en medewerkers”, klinkt het. 

Een medewerker van de winkel in Hilversum zegt zich tegenwoordig meer beveiliger dan verkoper te voelen. Collega’s in andere zaken beamen dat hun werkplezier een stuk kleiner is geworden. Veel winkeliers doen geen eens aangifte, want zonder een ‘heterdaadje’ heeft het in de meeste gevallen geen zin. Het duurt gemiddeld een half uur voordat de politie ter plaatse is en het is lastig om – de vaak minderjarige meisjes – vast te houden in de winkel. Kortom: de daders zijn vaak al gevlogen.   

De politie bevestigt dat er weinig meldingen binnenkomen van diefstallen door tienermeisjes. Woordvoerder Maren Wonder roept winkeliers in de regio op om juist wel aangifte of melding te doen van diefstal. “Geef het door aan de wijkagent, want hoe meer meldingen hoe meer preventie in de toekomst.’’

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.