Gooise minderjarigen komen nog te makkelijk aan drank, al worden regels beter nageleefd

Door NH Gooi

Gooise jongeren onder de achttien jaar blijken nog te makkelijk aan alcohol te komen: verkopers van alcohol leven de regels nog onvoldoende na. Dat toont een recent regionaal onderzoek met mysteryshoppers aan. Vooral barpersoneel van sportkantines en kleine zelfstandige supermarkten gaan nog te vaak in de fout.

Afgelopen najaar werden pakweg driehonderd Gooise plekken waar alcohol wordt verkocht gecontroleerd door mysteryshoppers. Deze jongeren van veelal zestien en zeventien jaar proberen bewust alcohol te kopen om te kijken of ze het mee krijgen of dat de verkoper netjes eerst om legitimatie vraagt. Deze tests waren bij grote slijterijen en supermarkten, maar ook kleinere cafetaria’s en sportkantines. 

Het goede nieuws: nagenoeg alle verkopers leven de regels beter na dan twee jaar geleden, toen ze ook werden gecontroleerd. Steeds vaker verkochten zij ‘nee’ aan de te jonge kopers.

Nog onder de norm

Toch wordt over het algemeen de norm nog niet gehaald. De Gooise gemeenten streven voor dit jaar naar een nalevingspercentage van 82 procent, maar dat wordt op de meeste plekken nog niet gehaald. 

Slijterijen leven de regels goed na, maar vooral sportkantines en kleine supermarkten gaan nog te vaak in de fout, zo blijkt. De helft van de jongeren kan daar ‘gewoon’ alcohol kopen. Opvallend is ook dat grote supermarktketens nog vaak alcohol verkopen aan jongeren. De supermarkten doen het slechter dan twee jaar geleden. Een derde van de supermarkten verkocht bij de controles alcohol aan minderjarigen. 

De regiogemeenten gaan kijken hoe ze beter kunnen handhaven op het verkopen van alcohol aan minderjarigen. Wel staat al vast dat alle verkopers een makkelijkere ‘leeftijdschecker’ krijgen, waarmee ze eenvoudiger kunnen nagaan of jongeren wel achttien zijn. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.