Gooise Meren op vingers getikt: gemeente moet weer kijken naar monumentenstatus paardenstallen

Door Sjoerd Stoop & Erik Bootsman (NH Gooi/GooiTV)

Een flinke tik op de vingers voor de gemeente Gooise Meren: de gemeente moet nog een keer kijken naar of de historische paardenstallen aan de Franse Kampweg behouden moeten blijven en een monumentenstatus moeten krijgen. Dat oordeelt de gemeentelijke bezwaarschriftencommissie. De gemeente wil zelf dat de historische stallen wijken voor nieuwbouw. 

De meer dan een eeuw oude stallen zijn een laatste restant van de destijds landelijke bekende paardenrenbaan Draf- en Renbaan Cruysbergen. Ze worden al twee jaar met sloop bedreigd. De gemeente Gooise Meren wil het grote terrein – waar de paardenstallen maar een klein deel van zijn – bebouwen met pakweg honderdvijftig huizen en een grote nieuwe middelbare school.

Nadat dat bekend werd dat de plannen het einde zouden betekenen van de paardenstallen, luidde Erfgoedvereniging Bond Heemschut de noodklok. Om het gebouw te behouden werd een monumentenstatus aangevraagd. 

Hoewel meerdere vooraanstaande erfgoedexperts daar ook voorstander van waren, besloot de gemeente de paardenstallen niet tot monument te benoemen en ‘gewoon’ te gaan slopen. Het behoud van de stallen staat de nieuwbouwplannen te veel in de weg.

Onvoldoende argumenten

Volgens de bezwaarschriftencommissie is dat een te makkelijke conclusie: de gemeente toont volgens haar onvoldoende aan dat de nieuwbouwplannen op het terrein niet haalbaar zijn als de stallen een monumentenstatus krijgen en daarom behouden moeten blijven. 

Kortom: de gemeente moet met betere argumenten komen waarom de stallen tegen de vlakte moeten. Volgens de bezwaarschriftencommissie schuift de gemeente nu het advies van de eigen welstandcommissie om de stallen wel tot monument te benoemen – ondersteund door elke vooraanstaande experts – te makkelijk aan de kant. Dat gebeurde met volgens de bezwaarschriftencommissie te algemene, niet concrete en bovenal niet onderbouwde belangen. 

De tik op de vingers betekent vooral dat de gemeente Gooise Meren zich opnieuw moet buigen over de aanvraag voor een monumentenstatus voor de stallen. Dat geeft de aanvragers hoop: er bestaat een kans dat de stallen alsnog behouden blijven, al kan het ook nog de andere kant op. Tot er een nieuw besluit is, kunnen de stallen hoe dan ook niet gesloopt worden. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile): in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.