Gooise boswachters waarschuwen: laat je hond niet zomaar loslopen

Loslopende honden zijn een groot probleem in de gebieden van het Goois Natuurreservaat. Let ook goed op als je zelf met je hond gaat wandelen in de Gooise natuur: vanwege het broedseizoen wordt er extra streng gecontroleerd.

Boswachter Michiel Zuidinga benadrukt dat hij zelf een hondenliefhebber is, maar het loslaten van honden in bepaalde gebieden kan ernstige gevolgen hebben voor de natuur. Vooral tijdens het broedseizoen kunnen honden wilde dieren enorm verstoren.

Honden die achter dieren aanjagen, kunnen deze in paniek brengen, wat kan leiden tot ernstige stress of zelfs de dood van de wilde dieren. Daarnaast kunnen jonge dieren gestresst raken door de geur die honden achterlaten.

Regels om natuur te beschermen

De regels omtrent het aanlijnen van honden zijn ingesteld om de natuur en haar bewoners te beschermen. In bepaalde zones mogen honden loslopen, maar in andere gebieden, vooral tijdens het broedseizoen, moeten ze aan de lijn. “We willen dat mensen begrijpen waarom deze regels er zijn, niet alleen voor hun veiligheid maar ook voor het welzijn van de natuur”, aldus Michiel.

Boswachters proberen een balans te vinden tussen handhaving en educatie. Hoewel zij de bevoegdheid hebben om boetes van zo’n honderd euro uit te schrijven, kiezen ze vaak liever voor een goed gesprek met de hondenbezitters.

“We zijn allemaal natuurliefhebbers en hopen dat mensen, door deze regels te begrijpen, bijdragen aan de bescherming van onze prachtige natuur”, zegt Michiel.

Luister hier het volledige gesprek met boswachter Michiel op NH Gooi Gemist.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.