Gooise boswachter blij met komst van wolf in achtertuin, maar kans op spotten blijft klein

Door Rosanne van Veen

Dankzij ingestuurde foto’s is voor de tweede keer bevestigd dat de wolf in ’t Gooi is. De foto’s kwamen bij het Goois Natuurreservaat (GNR) binnen en dat is ook voor hun boswachters een bijzondere gebeurtenis. “Het is een droom die uitkomt om het dier in de achtertuin te hebben” vertelt boswachter John Didderen. Maar om nu de natuur in te gaan in de hoop het beest te spotten heeft weinig zin. 

Het dier is welkom, het hoort in de natuur en is een beschermde diersoort, zo is de strekking van het Goois Natuurreservaat. Het dier werd gesignaleerd op de Westerheide en in de natuurgebieden rondom Huizen.

Toch heeft het volgens het GNR weinig zin om nu op pad te gaan om het dier te zoeken. Hoe groter het aantal spotters, hoe harder het geluid in de natuur waardoor de wolf zich nog minder snel laat zien. Zeker overdag is de kans van spotten klein, want dan slaapt het dier. 

“Het is aan hem. Het dier kan hier prima overleven, maar het kan ook zijn dat het dier zich over een paar dagen ergens anders laat zien. Ze leggen soms wel afstanden van vijftig kilometer per dag af”, licht Didderen toe. 

Tweede wolf in anderhalf jaar

Anderhalf jaar geleden is er ook een wolvin actief geweest op de heide die een ree dood beet. “Door DNA weten we dat het om een wolvin gaat maar het dier zelf is nooit gezien. Later is deze wolvin doodgereden op de A50 bij Apeldoorn. Het territorium van het dier is erg groot.”

Als je de wolf ziet is het goed om foto’s te maken of een locatiepin te maken en dit te melden bij het wolvenmeldpunt. Zo kunnen ecologen in de gaten houden hoe het dier zich gedraagt. De wolf is tegenover mensen erg schuw en niet gevaarlijk, maar houdt altijd voldoende afstand, zo luidt het advies. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
T-Mobile: In heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.