Gooiers trotseren kou door te zwemen in open water: “Ik voel dan een oerkracht naar boven komen”

Door Daan Bakker

Zwemmen in het open koude water wordt door steeds meer mensen in ’t Gooi ontdekt, sinds een klein jaartje is hiervoor zelfs een heuse school geopend in Kortenhoef. Waar velen je voor gek verklaren, zweren de zwemmers bij hun gewoonte. “Je voelt dat je leeft tot in je tenen.”

Een ijsbad nemen of zwemmen in koud water is gezond, dat zweren de Gooise koudwaterzwemmers. Het zou de bloedcirculatie en zuurstoftoevoer verbeteren, het cardiovasculaire systeem versterken en stress verminderen. Toch is niet iedereen overtuigd.

“Ze denken dat ik gek ben”

Wanneer je vraagt aan de zwemmers wat hun omgeving ervan vindt, krijg je veel hetzelfde antwoorden: “Ze verklaren me voor gek.” Dit overkomt Fabienne van de Kortenhoefse ‘Open Water Zwemschool’ ook regelmatig. De school bestaat een klein jaartje. “Ik verklaar mezelf soms ook voor gek, maar als je er dan eenmaal in bent geeft het je zo’n kick”, vertelt Fabienne. “Wanneer je uit het water komt, kan je de hele wereld aan.”

Fabienne geeft twee keer per week zwemles in het open water. In de zomer ziet het er heel anders uit dan in de winter. In de zomer is het water een stuk warmer en kunnen er grote stukken gezwommen worden. In de winter is dat wel anders. Dan is het meer een kort bad van een paar minuten. “We houden één minuut per graden aan, vandaag is het water vier graden dus blijven we er ook vier minuten in”, aldus een van de zwemmers.

Post-COVID

Een van de zwemmers die twee keer per week het ijskoude water in gaat is de Kortehoefse Richard. Hij is 37 jaar en was altijd druk met werk en de kinderen. Toen bleek dat hij post-COVID had viel alles in het water: “Ik ging van onuitputbare energie naar extreme vermoeidheid, het was verschrikkelijk.”

Nu is Richard druk bezig met zijn gezondheid en het open water zwemmen is hier een groot onderdeel van: “Ik ging opzoek naar wat mij kon helpen om mijn conditie terug op te bouwen, en toen kwam ik hier terecht.” Nu zwemt hij iedere week en is hij erg enthousiast. “Naast dat het een hele leuke sociale activiteit is, helpt het ook mijn post-COVID klachten te verminderen”, vertelt Richard. “Je moet je zelf meemaken, je voelt alsof je leeft tot in je tenen.”

Niet zonder gevaar

Zwemmen in het koude water is niet zonder gevaar. Onervaren zwemmers kunnen in het hele koude water in paniek, of zelfs in shock raken. Om deze reden is het dan ook erg belangrijk dat je voordat je het water ingaat ademhalingsoefeningen doet. Ook is het belangrijk is om samen te zwemmen in het koude water, zodat je goed op elkaar kunt letten.

Elke dag zijn de omstandigheden anders. Hoge golven, lage temperaturen en harde wind. Fabienne vertelt dat, hoe ervaren je ook bent, je altijd alert moet zijn. Ze neemt bij haar lessen altijd veiligheidsmaatregelen. Zo moet elke zwemmer een boei om, ook houden alle zwemmers zich aan een maximaal aantal minuten in het water en de groep doet voor ze het water ingaan ademhalingsoefeningen. “Er zijn zeker gevaren, maar die moeten je niet tegenhouden om ervan te genieten.”

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.