Gondelvaart Eemnes: Feest met een vleugje activisme

Door Daan Bakker

De Feestweek van Eemnes is weer van start gegaan. De week die voornamelijk in het teken staat van feesten en leuke activiteiten wordt ook aangegrepen om op een positieve manier actie te voeren voor veranderingen. Vooral de Gondelvaart leent zich daarvoor.

Voor elke editie van de Gondelvaart is er een thema waar de botenbouwers zich aan moeten houden. Dit jaar was het thema: ‘Eemnes op z’n kop’. In het schemerdonker varen de creaties door de Vaart richting de feesttent. Prachtige versierde boten van groot tot klein die allemaal een eigen verhaal vertellen. Twee springen er uit.

 

Bereikbaarheid

Één van deze boten vraagt aandacht voor het lange wachten op goed openbaar vervoer in Eemnes. ‘Heel Eemnes op zijn kop maar hier nog steeds geen HOV bus-stop’ staat er op de boot. HOV, wat staat voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer, is in het dorp verre van aanwezig. Vanuit Eemnes gaat er namelijk per uur maar één bus richting Hilversum station. Voor iedereen die buiten Eemnes werkt of studeert maakt het reizen met openbaar vervoer erg lastig.

Nog even wachten

Tot grote vreugde van veel Eemnessers gaat dit probleem echt aangepakt worden. De plannen voor de aanleg van een nieuwe busbaan en uitbreiding van de afslag zijn ondertussen rond. In november start de bouw en alles moet in juni 2024 operationeel zijn. 

Activisten in de andere boot moeten nog aanpoten. Zij maken zich hard voor een café waar de Eemnessers al zo lang voor vechten. Vorige week stond er al een opblaas café in de polder om aandacht te vragen voor het probleem. ‘Wij willen een Schaapskooi!’, zoals het café moet gaan heten. Een duidelijk bericht op de zijkant van de boot. Aan animo geen gebrek, het is nu wachten tot de gemeente en initiatiefnemers tot een akkoord komen.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.