Gloednieuwe Hilversumse ‘vijverbrug’ staat nog steeds onder water: dit is waarom

Door Erik Bootsman

Het Hilversumse natuurgebied Anna’s Hoeve heeft een hagelnieuwe vlonderbrug, maar er lijkt iets mis mee te gaan. De brug over een van de watertjes ligt er sinds afgelopen zomer, maar staat sindsdien onder water. Alleen de paaltjes van de leuningen steken nog boven het water uit. En dat lijkt maar niet te verbeteren. 

Met droge voeten de andere kant van het water halen – toch iets waar een brug voor bedoeld is – is niet mogelijk. Toch lijkt er geen sprake van een bouwfout.

De bedoeling van het vlonderpad is echt dat je er over heen kunt zonder natte voeten te krijgen, maar doordat het de laatste tijd zoveel geregend heeft staat het pad al lang onder water. Je zou denken: had de brug niet een paar centimeter hoger gemaakt kunnen worden?

Het antwoord is simpelweg nee. Er is bewust voor deze hoogte gekozen, want het pad moest wel in het landschap passen. De vlonder is daarom op een gemiddelde hoogte aangelegd. Als het waterpeil stijgt, kan het geheel onder water komen te staan. En dat gebeurde meteen. 

Zoals dat gaat met waterpeil en regenval, kan het vlonderpad ook snel weer droog komen te liggen. Alleen moet het daar dus wel droog weer voor worden. 

Oplossing onderweg

Dat het waterpeil van de vijver nu nog zo veranderlijk is heeft dus te maken met de vele regenval. De vijver dient als waterberging voor heel Hilversum, dus al het overtollige regenwater wordt er opgevangen. 

Komend jaar wordt er een nieuwe waterberging aangelegd in het natuurgebied Huydecopersweg. En dat is goed nieuws voor het vlonderpad: zodra die klaar is zal er in Anna’s Hoeve minder sprake zijn van een hoog waterpeil. Ook als het dus heel hard regent. Dan komt het pad vanzelf weer ‘bovendrijven’.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.