Getouwtrek om woningbouw op plek van Huizer kartbaan, plan ‘past niet bij buurt’

De woningbouwplannen op het terrein van het Huizer kart- en eventsterrein van Coronel moeten minder massaal. Pas dan kunnen de nieuwe stulpjes er komen. Volgens de gemeente Huizen past het voorstel nog altijd niet bij ‘de maat en schaal’ van de directe omgeving, zoals het aantal aan te leggen parkeerplaatsen. Dat zou de grootste factor zijn waardoor dit woningbouwproject nog niet van start kan gaan. 

“De vertraging in deze ontwikkeling zit vooral in twee elementen”, zo schrijft wethouder Roland Boom als antwoord op vragen van de SGP. “Enerzijds komt dat door de zoektocht naar een initiatief, dat qua maat en schaal passend is op deze locatie. Voor de initiatiefnemer speelt daarbij vooral de financiële haalbaarheid een grote rol.”

Ook de parkeermaatregelen zijn nog niet op orde. Volgens de wethouder is er in het huidige plan een ‘stevig tekort’ aan parkeerplekken. Deze conclusie deelt de ontwikkelaar niet, want de ‘parkeerbalans zou sluitend zijn’ volgens een deskundig onderzoeksbureau. De wethouder stelt daarmee dat de initiatiefnemers hun huiswerk niet helemaal op orde hebben, waardoor er nog ‘geen bestuurlijk draagvlak’ voor het plan is. 

Hoogbouw

De plannen voor de bouw van ruim tweehonderd huizen op het terrein van de kartbaan aan de IJsselmeerstraat liggen er al enkele jaren, maar komen nog niet van de grond. Aanvankelijk was het plan dat de kartbaan zou verkassen naar het terrein van de failliete behangfabriek BNI, maar dat kwam niet van de grond, waardoor de ontwikkelaar het plan moest gaan aanpassen.

Ook werd al eerder het aantal te bouwen woningen teruggeschroefd op verzoek van de gemeente, van 270 naar 227 huizen. 

Het idee is dat hier hoogbouw komt. Uit het plan van de ontwikkelaar blijkt dat er aan de IJsselmeerstraat een deel komt van acht hoog, het middengebied bestaat uit vijf verdiepingen en aan de kant van de haven is het de bedoeling dat er vier lagen komen.

Dat de wethouder dat nog te groot vindt, doet bij de ontwikkelaars de wenkbrauwen fronsen. Zo’n twee jaar geleden opperde wethouder Boom als lijsttrekker van de VVD nog juist zelf om in dit deel ‘substantieel te bouwen’. Het is een kwestie van keuzes durven maken, was zijn mededeling aan de andere lijsttrekkers.

In de video hieronder is exact te horen wat Boom zei tijdens het lijsttrekkersdebat van maart 2022. De tekst gaat onder de video verder. 

De plannen voor woningbouw op de plek van de populaire Huizer kartbaan van Coronel betekent overigens niet dat de kartbaan vertrekt. Coronel heeft al een nieuwe plek op het oog: aan de andere kant van het water wil de ondernemende familie verdergaan. 

Daar hebben ze een miljoeneninvestering voor klaarliggen, maar dat gebeurt pas als er zekerheid is over het doorgaan van het nieuwbouwproject.

Formele opdracht

Maar het grote struikelblok is de gemeente Huizen, aldus Astrid van den Berg van ontwikkelaar Doniger Urban Development. Zij stelt dat de gemeente steeds nieuwe obstakels op de weg gooit of gewoon de kaken stijf op elkaar houdt. Ze stelt dat ze al sinds februari niets meer gehoord heeft vanuit het gemeentehuis.

De ontwikkelaar heeft het project nu zelf flink onder de aandacht gebracht en heeft ervoor gezorgd dat ook de politiek zich op over de kwestie gaat buigen. Zo spreekt Van den Berg vanavond in bij de raadscommissie.

De ontwikkelplannen aan de IJsselmeerstraat staan vanavond op de agenda van de raadscommissie. Dat is opvallend: dik twee weken geleden gaf de wethouder nog aan dat er ‘onvoldoende aanknopingspunten’ waren om dit project te bespreken.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.