Geschokte reacties bij vernieling AED in Hilversum: ‘Mensen zonder hart doen dit’

Door Noor van Scherpenzeel

Bij station Hilversum is afgelopen weekend een AED vernield. Het apparaat wordt gebruikt bij de reanimatie van iemand met een hartstilstand en is cruciaal bij de hulpverlening. De NS, van wie het vernielde apparaat is, reageert aangeslagen: ‘We vinden het heel zorgwekkend dat dit is gebeurd.’

De vernieling kreeg veel aandacht nadat Hilversummer Henk Vrij hierover een Facebookbericht plaatste. ‘Voor degene die dit heeft gedaan; ik help je niet als je last van je hart krijgt’ schreef hij erbij. Veel mensen reageren woedend op de vernieling: ‘Wat een stel gekken’, ‘hopeloze mensen die dit gedaan hebben’ en ‘mensen zonder hart doen dit’. 

Ook de NS heeft er geen goed woord voor over. Rob Hageman, woordvoerder van de spoorwegmaatschappij, laat aan NH weten: “Je zal maar een hartstilstand hebben in de buurt van het station en het hierdoor niet redden. Dat is natuurlijk vreselijk.” Volgens Hageman komt het niet vaak voor dat AED’s op of rondom een station kapot worden gemaakt. 

Het is nog niet duidelijk wie er achter de vernielingen zitten. De NS heeft inmiddels aangifte gedaan en laat weten de AED met nodige spoed te repareren. 

Dure apparaten

Op veel plekken in Nederland hangen AED’s die gebruikt kunnen worden in geval van nood. Dit kan een buurt zelf aanschaffen, maar veel bedrijven en instanties hebben er ook één, zoals de NS. Ze zijn niet goedkoop: een AED kost meestal tussen de 1000 en 2500 euro. 

Ze zijn bedoeld om mensen met een hartstilstand te helpen, nog vóórdat de officiele hulpdiensten aanwezig zijn. Dankzij deze snelle inzet, en hulp van burgerhulpverleners, zijn de overlevingskansen een stuk groter ten opzichte van jaren geleden. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
T-Mobile: In heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.