Gemengde afsluiting van de ramadan in Dudok Arena: “Zo divers, echt prachtig om te zien”

Door Eva Doesborgh

Zo’n 1.500 Hilversumse moslims kwamen vanochtend vroeg samen in de Dudok Arena voor het Eid al-Fitr gebed, als afsluiting van de ramadan. Dit jaar is het extra bijzonder, want het is voor het eerst dat het gebed gezamenlijk werd gehouden. De zaal zat daarom vol met verschillende afkomsten, maar wel met één duidelijke overeenkomst: de religie. “Er was geen onderscheid. Iedereen zat door elkaar en naderhand vloog iedereen elkaar in de armen. Het was prachtig om te zien”, zegt Karim Didouch, een van de organisatoren, trots.

Het idee lag al langer op tafel om de verschillende moslimgemeenschappen in Hilversum te verenigen tijdens Eid al-Fitr (suikerfeest), maar dit jaar is het dan eindelijk gelukt. De Al Amal- (Marrokaanse achtergrond) en Merkez Moskee (Turkse achtergrond) sloegen de handen ineen, samen met Stichting Ummah Kerkelanden. “De eerste generatie heeft dit ooit al eens geprobeerd, maar dat was niet gelukt. Zij zijn daarom ook heel trots op onze generatie, dat het ons is gelukt om te verenigen”, vertelt Didouch van Ummah Kerkelanden.

Een groot succes

Vanaf zeven uur liepen de eerste bezoekers met een lach op hun gezicht de sporthal binnen. Met hun gebedskleed onder de arm kwamen ze langs een lange tafel gevuld met melk en dadels, een traditiemaal om het vasten te breken. En de Turkse baklava kon nu natuurlijk ook niet ontbreken. Deze gang volgde naar de grote sporthal, waar – de mannen gescheiden van de vrouwen – plaatsnamen. En het paste nét: de zaal zat tot de nok toe gevuld. De preek werd deels in het Arabisch en deels in het Nederlands gehouden, zodat iedereen het kon volgen. Naderhand omhelsde iedereen elkaar.

“Het was zo bijzonder om dit mee te maken. Je kijkt om je heen en denkt: ‘is dit Hilversum? Ja dit is ook Hilversum!’ Als je gewend bent om in je eigen moskee te blijven, dan mis je dit”, vertelt Youssef Douzi, hij gaat gewoonlijk naar de Al Amal moskee. Vol verwondering keek Douzi naar de mensen van verschillende afkomsten die op het gebed afkwamen: “Het was zo divers. Echt prachtig om te zien.”

Ook Didouch vond het een groot succes en gaat dan ook proberen om dit de komende jaren te blijven organiseren. Of het dan weer in de Dudok Arena is, dat weet hij niet. “We verwachten dat het de komende jaren alleen maar drukker en drukker wordt. Dus misschien wordt de Dudok Arena uiteindelijk wel ingeruild voor de Amsterdam Arena”, zegt hij grappend.

De rest van Eid al-Fitr staat in het teken van familiebezoeken. Maar er zijn ook steeds meer bekeerlingen, dus Nederlanders die zich hebben bekeerd tot de Islam. Zij hebben meestal geen familie om het mee te vieren. Speciaal daarvoor is er ’s middags ook een lunch georganiseerd in de Al Amal moskee.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.