Gemeente Gooise Meren kiest voor geheimhouding wangedrag ambtenaren

Door Amanda Algra

‘Hiervoor zijn ambtenaren in jouw gemeente op de vingers getikt’, zo luidt de kop van het artikel dat RTL Nieuws vandaag publiceerde. De onderzoeksredactie van RTL vroeg aan alle Nederlandse gemeenten om alle ontvangen meldingen van wangedrag en niet-integer handelen te openbaren. Van de 342 gemeenten hebben er 331 gereageerd, en zo ook bijna alle gemeenten in het Gooi, behalve Gooise Meren.

In totaal werden er door RTL Nieuws ruim 3300 meldingen verzameld, waarvan er in ieder geval 900 leidden tot een sanctie voor de desbetreffende ambtenaar. Zowel het aantal meldingen als het aantal sanctie nam toe tussen 2020 en 2023.

Deskundigen vertellen RTL dat het ‘waarschijnlijk geen volledig beeld geeft van de omgang’. Sommige zaken zouden niet gemeld worden, omdat ze als ‘normaal gezien worden of wanneer er angst is om mogelijke misstanden te openbaren.

Gooise gemeenten

Ook in het Gooi hebben gemeenten een aantal meldingen geopenbaard. De gemeente Hilversum heeft vijf meldingen en de gemeente Laren één. Er waren ook gemeenten die geen meldingen hadden om door te geven, dit waren de gemeenten Eemnes, Huizen en Blaricum.

Hilversum heeft de meeste meldingen uit de regio, maar toch is een gemeente met vele meldingen niet per definitie een ‘probleemgemeente’, zo vertelt bijzonder hoogleraar Heres aan RTL dat dit mogelijk juist een teken kan zijn van een goed integriteitsbeleid.

Gooise Muren

Ondanks het beroep van RTL Nieuws op de Wet Open Overheid, hebben niet alle gemeenten dit (volledig) openbaar gemaakt. Van de 342 gemeentes valt Gooise Meren binnen de elf gemeenten die besloten hebben dit niet te delen met RTL Nieuws. Op de vraag waarom zij geen gegevens hebben aangeleverd, gaf een woordvoerder aan ‘de mail van RTL niet te hebben gezien, want normaal gesproken reageren ze wel op RTL’.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.