Gemeente geeft na jaren eindelijk geheime stukken Muider nieuwbouwwijk vrij

Door Sjoerd Stoop

Gooise Meren gaat weer een klein deel van de al jaren geheime stukken over de bouw van de omstreden Muider nieuwbouwwijk De Krijgsman vrijgeven. Dat heeft de gemeenteraad besloten, nadat het eerder door de Raad van State bevolen werd de geheimhouding te heroverwegen. Toch blijft verreweg het interessantste deel nog altijd geheim. 

NH voert al acht jaar een juridische strijd om de bewuste stukken openbaar te krijgen. De stukken gaan over de totstandkoming van de Muider nieuwbouwwijk, op het terrein van de voormalige kruitfabriek. Daar was jarenlang veel om te doen, de zaak houdt Muiden al jaren in zijn greep.

De komst van de nieuwbouwwijk had destijds grote consequenties voor het kleine Muiden. Het zorgde er niet alleen voor dat onder meer de lokale sportclub en het volkstuinencomplex noodgedwongen plaats moesten maken en verhuizen, maar ook dat Muiden een tijd lang een flinke schadeclaim van 370 miljoen euro boven het hoofd hing, waardoor het op papier failliet was.

Schadeclaim

De schadeclaim van destijds is nog altijd de grootste in de Nederlandse geschiedenis en ging pas van tafel toen de deels geheime afspraken werden gemaakt. 

NH voert al jarenlang een juridische strijd met de gemeente Gooise Meren om alle documenten over de bouw van de nieuwbouwwijk boven tafel te krijgen. 

Geheime afspraken

De pijlen zijn gericht op de zogeheten vaststellingsovereenkomst, het stuk met alle afspraken over de overdracht van het uitgestrekte fabrieksterrein en de uiteindelijke bouw van de wijk. Een deel daarvan is openbaar, maar een flink deel is ook al zeker acht jaar geheim. 

De verwachting is dat in die geheime delen van de zogeheten vaststellingsovereenkomst meer staat over de schimmige afspraken die destijds gemaakt zijn over de bouw van de nieuwbouwwijk. 

De Raad van State oordeelde afgelopen voorjaar dat de gemeente de bewuste stukken op basis van onvoldoende onderbouwde argumenten geheim houdt en dat er opnieuw naar gekeken moest worden. 

Gooise Meren heeft afgelopen week besloten een deel van de geheime stukken openbaar te gaan maken.

Deel nog wel geheim

Verreweg het interessantste deel blijft nog wel geheim. Het gaat onder meer om ‘afspraken die de gemeente heeft afgedongen om bepaalde risico’s af te dekken’ en ‘afspraken over een specifieke inspanningsverplichting van de gemeente, waarvan zij vreest dat die belemmerd worden door openbaarmaking’.

Het gaat hoe dan ook om informatie over de ontwikkeling van de nieuwbouwwijk en grondtransacties vooraf. Juist over die grondtransacties is altijd veel te doen geweest. 

Kans op bezwaar

Overigens is het nog wel afwachten of de stukken daadwerkelijk openbaar worden. Projectontwikkelaar KNSF Vastgoed heeft nog twee weken de kans om via een kortgeding openbaarmaking tegen te houden. 

Of de projectontwikkelaar dat gaat doen is nog niet bekend, maar het laat zich wel raden. KNSF Vastgoed heeft afgelopen maand nog bij de gemeente aangegeven niet akkoord te gaan met het openbaar maken van de stukken. Bij eerdere openbaarmakingen heeft de projectontwikkelaar dat ook met een rechtsgang proberen te voorkomen. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.