Geen buurtsporthal voor Hilversumse wijk, maar toch een gymzaal voor de basisschool

Door Ingmar Meijer

Over anderhalf jaar moeten de leerlingen van de Hilversumse basisschool Villa Vrolik eindelijk echt in hun eigen gymzaal kunnen sporten. Van een grote hal waar ook jongeren uit de buurt terecht zouden kunnen, is geen sprake meer: het wordt echt gewoon een gymzaal. De meerderheid van de Hilversumse politiek heeft dat idee afgeschoten. Het is vooral voor de school, die al zeven jaar wacht op een gymzaal, dat de gemeente nu tempo maakt.

Het was al jaren de bedoeling om een gymzaal dicht bij de school aan de Harry Banninkstraat te bouwen. Hoewel die belofte al bij de bouw van het schoolpand was gedaan, is die gymzaal er nooit van gekomen. De laatste tijd werd geopperd om misschien toch een sporthal neer te zetten, maar feitelijk is alles toch weer terug bij het oude. 

Verloren schooltijd

Leerlingen kunnen niet dichtbij huis gymmen en lopen nu onder begeleiding van ouders en leerkrachten naar en van sporthal De Lieberg aan de Jan van der Heijdenstraat. Onder begeleiding van ouders en leerkrachten lopen zij heen en terug. Dat vergt de nodige organisatie, maar kost bovenal veel waardevolle schooltijd. Twee weken geleden deden twee ouders als insprekers een duidelijk appel op de politiek: zorg zo snel mogelijk voor een sportvoorziening. Welke maakt niet uit, maar help de school nu eens.

Tempo maken en vooral Villa Vrolik zo snel mogelijk uit de brand helpen, was gisteren dan ook het motto in de raadszaal. Een gymzaal is het allerbelangrijkste. Die toezegging is jaren terug al gedaan en nu moet de gemeente over de brug komen. De optie om een grotere sportvoorziening te realiseren in de buurt van de school heeft de meerderheid van de raad laten varen. 

Demontabele zaal

Die politieke wens was er namelijk nog wel. Een aantal partijen pleitte voor weer een tijdelijke oplossing voor de school. Zet een demontabele gymzaal neer voor Villa Vrolik en doe nog eens goed onderzoek naar een sporthal waar de kinderopvang, HSV Wasmeer en de jeugd uit de buurt in terecht kunnen. 

Maar de coalitiepartijen Hart voor Hilversum, VVD, CDA en GroenLinks voelden er niets meer voor om nog eens een onderzoek te doen, zoals dat na juni vorig jaar wel gebeurde. Toen nam de volledige gemeenteraad het voorstel aan om eens goed te kijken of een buurtsporthal haalbare kaart zou zijn. 

Na negen maanden kwam wethouder Karin van Hunnik met een raadsvoorstel waar niemand gelukkig van werd. Een (buurt)sporthal was eigenlijk niet onderzocht. Een sporthal was ook helemaal niet nodig. Dat was mede gebaseerd op de uitkomsten van een rapport uit 2022, terwijl de Hart voor Hilversum-bestuurder net voor de zomer van vorig jaar de opdracht kreeg. 

Geen nieuw onderzoek

Daar kwam bij dat twee weken geleden de politici veel nieuwe informatie kregen van de mogelijkheden en wensen van de insprekers. Zo is voetbalclub Wasmeer bereid om een veld op te offeren om daar een volwaardige sporthal neer te zetten. Ook zijn de ouders van Villa Vrolik niet tegen zo’n voorziening zolang hun kinderen maar snel in de buurt kunnen sporten. 

Nog meer vertraging vanwege een nieuw onderzoek ziet de politiek niet zitten. Dat komt ook doordat Van Hunnik inmiddels kon vertellen dat een sporthal op grond van Wasmeer helemaal niet kan. Dat is namelijk verlies van buitensportterrein. Verder mag een sporthal op die plek niet volgens de gemeentelijke regels, Hilversum heeft helemaal geen miljoenen klaarliggen voor zo’n voorziening en daar komt volgens Van Hunnik bij dat de buurt helemaal geen nieuwe sporthal nodig heeft. 

Tijdelijke oplossing

De belofte om ervoor te zorgen dat zij alles op alles gaat zetten om binnen anderhalf jaar een gymzaal neer te zetten bij de school was genoeg voor de politiek.

Zeker nadat zij had toegezegd samen met Villa Vrolik naar een tijdelijke oplossing te gaan kijken. Van Hunnik heeft 150.000 euro beschikbaar om bijvoorbeeld de kinderen met de bus naar De Lieberg te laten gaan. Als dat is wat de school wenst. Het grotere plan ging daarmee de prullenbak in en daarmee is een einde gekomen aan een lange en vooral warrige discussie.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.