Gebouw bibliotheek Hilversum nu wel verkocht, koper en bestemming nog onbekend

Door Erik Bootsman

Het pand van de Hilversumse bibliotheek aan de ‘s-Gravelandseweg is verkocht. Na een mislukte verkooppoging vorig jaar is het nu wel gelukt een koper te vinden. Wie de nieuwe eigenaar is, wordt volgende week pas bekend. Wel is al bekend dat het om een projectontwikkelaar gaat die ‘een geschikte bestemming voor het gebouw’ wil vinden. Villa Erica, zoals de villa met aanbouw heet, heeft ruim een jaar te koop gestaan. 

Vorig jaar lukte het niet een geschikte koper voor de bibliotheek te vinden. In het biedingsproces zijn namelijk eisen opgenomen. Een belangrijke voorwaarde voor gunning aan de koper is dat het pand een maatschappelijke bestemming krijgt in de toekomst. Daarnaast moest het geboden bedrag natuurlijk ook acceptabel zijn.

Lage biedingen en strenge eisen

Eigenlijk zou vorig jaar op 30 juni de knoop worden doorgehakt, maar dat lukte niet. Toen werd besloten dat pand niet te gaan gunnen aan een van de bieders.

Dit is gelegen in het feit dat de biedingen niet beantwoorden aan de verwachtingen ten aanzien van de verkoopopbrengst en de voorwaarden”, klonk het toen. 

Nu wel een koper

Nu is het dus wel gelukt om een koper gevonden die aan alle voorwaarden voldoet. Wie die koper is, wordt volgende week pas bekend gemaakt. In de tussentijd moeten nog zaken geregeld worden.

Wel is al bekend dat het gaat om een projectontwikkelaar die nog geen vastomlijnde plannen heeft voor de locatie aan de ‘s-Gravelandseweg. Als de koper voldoet aan de voorwaarden zal dit een maatschappelijke bestemming moeten zijn.

De bibliotheek blijft nog zeker anderhalf jaar aan de ‘s-Gravelandseweg zitten en de gebouwen huren van de nieuwe eigenaar. Dit is in de koopovereenkomst overeengekomen om de bieb de tijd te geven haar nieuwe onderkomen te verbouwen en in te richten.

Gooische Brink

De bibliotheek zelf gaat verhuizen van de ‘s-Gravelandseweg naar de Gooische Brinkpassage in het centrum van het dorp. Hiermee gaat de bibliotheek van drieduizend naar vijfduizend vierkante meter en neemt het aan een zijde van de winkelpassage op verschillende plekken maar liefst twee verdiepingen in beslag.

De helft van de Gooische Brink moet met meerdere partijen gedeeld gaan worden. “Zonder aparte ruimtes, alles moet integraal”, zo laten de partijen weten. Zo zullen er onder anderen meerdere studenten en het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid hun intrede doen. Zo moet de Gooische Brink minder een winkelfunctie, maar meer een maatschappelijke functie gaan krijgen. 

Kerkbrink

De verhuizing van de bibliotheek valt samen met plannen van de gemeente de Kerkbrink op de schop te nemen. Het idee is dat het ‘DNA van het oude schapendorp dat Hilversum ooit was, hier kennis maakt met het DNA van de mediastad die Hilversum nu is’.

De metalen muziektent verdwijnt en het versteende plein moet groener worden. Ook moeten de voetgangers de overhand krijgen op het plein.  

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.