Foutje, bedankt: Lantaarnpalen midden op nieuwe stoep, ‘Ik kan er zo tegenaan lopen’

Door Daan Visser

Lantaarnpalen midden op een gloednieuw aangelegde stoep in Laren. Hier lijkt iets fout te zijn gegaan. “Dit had voorkomen kunnen worden”, vertelt Irmy Vos van het Toegankelijkheidsteam van Laren. Ze is zelf slechtziend en kan zo tegen de palen aanlopen.

Op de hoek van de Burgemeester van Nispen tot Sevenaerstraat en de Stationsweg stond vroeger het Chinese restaurant Golden River. Nadat dit tegen de grond ging, is er een gloednieuw appartementencomplex gebouwd, inclusief gloednieuw trottoir. Maar bij de aanleg van het stoepje ging het niet helemaal goed.

“Wij kregen een melding dat er lantaarnpalen midden op een nieuw aangelegd trottoir staan”, vertelt een ontzettend verbaasde Irmy Vos van het Toegankelijkheidsteam Laren. “Mensen in een bijvoorbeeld een rolstoel kunnen nu niet over de stoep.”

Voor Irmy zelf zijn de palen ook een risico. Ze is namelijk al veertien jaar slechtziend en kan hier dus letterlijk en figuurlijk tegen dit soort fouten aanlopen. “Wat dacht zo’n stratenmaker bij het aanleggen dan? De palen stonden er al. Waarom bedenk je dit niet van tevoren. Nu moet je eromheen bouwen met een bochtje of de grond openbreken om de paal weg te halen. Het kost alleen maar geld. Dit had voorkomen kunnen worden.”

Toegankelijkheidsteam

Sinds 2018 zet het Toegankelijkheidsteam zich in om het brinkdorp een meer begaanbare en veiligere plek te maken voor bewoners die slecht te ter been, slechtziend of blind zijn. Daarvoor moet nog wel flink aan de weg getimmerd worden. Laren is een oud dorp met veel steegjes en oneven straatjes. Vroeger lag het ook vol met zandweggetjes. “Dit komen we dus vaak tegen.”

De tekst gaat door onder de foto’s.

Irmy is zich ervan bewust dat dit niet in een dag kan gebeuren. Het team zet zich dan ook vooral in op bewustzijn creëren bij de Laarders. “Deze problemen zijn namelijk niet te bevatten als je niets mankeert.” Dus proberen ze hun mede-Laarders op een positieve manier te benaderen. “Ik liep net door een straat en toen kreeg en doornen van een rozenstruik in mijn gezicht. De eigenaar had ze niet gesnoeid, waardoor ze over de stoep hingen. Straks bel ik daar even aan.” 

Daarnaast denkt het team regelmatig mee met de gemeente en spreken ze vier keer per jaar af met de verantwoordelijk wethouders om te praten over wat er goed gaat en wat er beter kan. 

Het team ziet haar belang in de toekomst alleen maar groeien. “Nu Laren ontzettend aan het vergrijzen is, is het juist extra belangrijk om alles veilig en toegankelijk te maken. Je wil natuurlijk voorkomen dat mensen vallen”, legt Irmy uit. “En je hoort toch regelmatig dat ouderen vallen en daarbij iets breken.”

NH heeft vragen gesteld aan de gemeente Laren. Daarop is nog niet gereageerd.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.