Forteiland Pampus zoekt meer vrijwilligers voor de moestuin

Door Isabella Prins

De boottocht naar Pampus vanuit Muiden voelt als vakantie, terwijl presentator Isabella Prins op het eiland gaat helpen in de moestuin. Ze komen handen tekort en daarom zette de eilandbeheerder een oproep op nhhelpt.nl. Om nog duurzamer en zelfvoorzienend te zijn, worden er voor het restaurant eigen groenten en paddenstoelen gekweekt en is er een voedselbos aangelegd.

Jon Stuart heeft de acht moestuinvelden aangelegd op Pampus en hij begeleidt de vrijwilligers. Zelf woont hij op twee hoog en heeft haar een klein balkon. Als buitenmens kan hij zijn groene vingers kwijt op het eiland waarop hij verliefd werd. Jon laat mij onkruid verwijderen, want hier gaan over twee weken de komkommerplantjes in, die nu in zijn woonkamer worden opgekweekt.

De andere vrijwilligers zijn vol lof over Jon, omdat zij veel van hem leren. “Dankzij alle kennis die ik hier heb opgedaan, ben ik een eigen moestuin begonnen”, vertelt één van hen. Van de groenten op het eiland, mogen de vrijwilligers alleen de buitenbeentjes (afgekeurde exemplaren) mee naar huis nemen. De rest wordt gebruikt op het eiland. 

Tekst gaat door onder de foto 

In de gewelven van Fort Pampus staan tientallen potten met geweckte groenten uit de eigen moestuin. Chef-kok Jurre Sweers kookt daar mee in het bovengelegen restaurant. Ook worden er op koffiedik en stro oesterzwammen gekweekt. Ze zijn zo zelfvoorzienend dat ze bijna niet meer van het eiland af hoeven. Toch stappen aan het einde van de middag alle vrijwilligers voldaan weer op de boot naar huis. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.