Fors meer verkeersongelukken in het Gooi dan in de rest van het land

Door Pieter Witte

Het aantal verkeersongevallen in het Gooi is fors toegenomen, blijkt uit een onderzoek van een grote vergelijkingssite voor verzekeringen. Blaricum en Laren vallen het meest op: daar gebeuren relatief drie keer zoveel ongelukken dan gemiddeld. In Hilversum en Gooise Meren gebeurden de meeste ongelukken.

Het onderzoek toont aan dat er niet alleen in het Gooi, maar overal meer ongelukken gebeurden. Landelijk nam het aantal ongelukken met bijna 7 procent toe. 

Toch doet ’t Gooi het wel een stuk slechter dan landelijk: in meer dan de helft van de Gooise gemeenten is het aantal ongelukken behoorlijk toegenomen. Alleen in Wijdemeren, Huizen en Eemnes nam het aantal ongelukken af. 

Meer ongelukken

Dat valt in Gooise Meren en Hilversum nog niet te zeggen: daar steeg het aantal verkeersongelukken met 16 en 14 procent. Laren en Blaricum scoren nóg slechter: daar steeg het aantal ongelukken in beide dorpen met bijna 20 procent. 

Betere scores

Eemnes is ondanks de daling nog wel de gemeente die in de top tien staat van plaatsen met de meeste ongevallen binnen de bebouwde kom. Toch nam het totaal aantal botsingen daar met 9 procent af. Ook in Huizen ging het een stuk beter: daar namen de ongelukken af met meer dan 13 procent. 

Bekijk hier het aantal verkeersongelukken in jouw gemeente: 

Te druk op de weg

Een van de belangrijkste oorzaken van het toegenomen aantal ongelukken is vrijwel overal het feit dat het steeds drukker wordt op de weg. Per gemeente spelen er ook andere oorzaken, zoals onveilige verkeerssituaties of onduidelijke bewegwijzering. 

Laren, Blaricum en Eemnes laten in een gezamenlijke reactie weten dat ieder ongeval er één teveel is, maar dat er wel verschillen zitten in de ernst. Het onderzoek neemt namelijk ook ‘kleine’ ongelukjes mee, zoals een auto die tegen een lantaarnpaal aanrijdt of andere vormen van blikschade. 

De gemeente Gooise Meren laat weten de ontwikkeling van de verkeersveiligheid op de voet te volgen. Mogelijk dat de relatieve rust op de weg in de coronaperiode voor wat schijnveiligheid heeft gezorgd en dat, toen het eenmaal weer drukker werd op de weg, de ongevallen weer toenamen en er dus meer waren dan het jaar ervoor. Overigens is volgens de gemeente het aantal verkeerslachtoffers niet gestegen.

Veiligere wegen

Volgens de woordvoerder van de gemeente moet er wel onderscheid gemaakt worden tussen een gemeentelijke weg, een provinciale weg en een snelweg, omdat het onderzoek allen op een grote hoop gooit.

Zo tonen de cijfers aan dat er in Gooise Meren vorig jaar in één keer vijf dodelijke slachtoffers te betreuren waren door één ongeluk op snelweg A6. Dat ongeluk wordt wel genoteerd, omdat de locatie op grondgebied van Gooise Meren ligt, maar de gemeente heeft geen invloed op de veiligheid op de snelweg. 

De veiligheid op de wegen wordt door Gooise Meren wel heel serieus genomen, daarom is er eind vorig jaar dan ook een krabbel gezet onder het ‘uitvoeringsprogramma verkeersveiligheid’. De gemeente werkt daarin samen met andere wegbeheerders om het aantal slachtoffers en doden in het verkeer voor 2030 te verminderen.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.