Extreem hoog water in Goois Natuurreservaat: “Tussen tien en twintig meter boven NAP”

Door Suzette Nesselaar

Nooit eerder was het zó nat in het Goois Natuurreservaat in Hilversum. Door de hevige regenval de afgelopen dagen is een groot deel van het natuurgebied flink onder water komen te staan. “Normaalgesproken is hier zo’n anderhalve meter minder water”, legt John Didderen uit, boswachter van het Goois Natuurreservaat.

Enkele wandelaars die vandaag het natuurgebied bezochten uiten hun zorgen over de wateroverlast. “Het wordt heel duidelijk dat het niet goed gaat met het milieu en de waterstand, dus dat doet mij wel wat”, zegt een van de wandelaars. “Dit kan natuurlijk veel vaker voorkomen”, zegt een ander.

“Dus ik vraag me af wat daar de gevolgen van zijn. Wij zitten hier nog redelijk hoog, maar als het zelfs hier al onderloopt, baart dat mij wel zorgen. De bruggen staan letterlijk onder water.”

Toch zegt Didderen dat zorgen maken niet nodig is, de hoge waterstand heeft voor dit natuurgebied slechts positieve gevolgen. “De drinkwatervoorraad is weer op voorraad, daarnaast zien we straks fantastische natuur. Er komen mooie planten, bloemen en amfibieën en zoogdieren op af. Liever naar natte plekken dan een droge heide”, aldus Didderen.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.