Eredirigent Edo de Waart (82) gaat met pensioen en krijgt Hilversumse onderscheiding

Door Erik Bootsman

Na een carrière van meer dan 60 jaar maakte dirigent Edo de Waart vandaag bekend met pensioen te gaan. Sinds zijn debuut in 1964 dirigeerde Edo alle grote orkesten van de wereld, waaronder het Hilversumse Radio Filharmonisch Orkest waar hij vijftien jaar chef-dirigent was. Hij was van 1989 tot 2004 chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Burgemeester Gerhard van den Top speldde hem vandaag een Hilversumse onderscheiding op.

Op 5 december 2004 nam Edo de Waart al officieel afscheid als chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest (RFO), en werd daarna benoemd tot ‘eredirigent’. In zijn dankwoord zei hij toen: “Ik heb hier de beste tijd van mijn leven gehad, dit is een orkest waar mensen lief met elkaar omgaan, zonder kinnesinne.”

Vanaf 1988 was Edo betrokken als artistiek directeur van het toen nieuwe Hilversumse Muziekcentrum van de Omroep, een jaar later werd hij chef-dirigent van het RFO.

Internationaal

De Waart heeft het Radio Filharmonisch Orkest op de kaart gezet in binnen- en buitenland. Hoogtepunten van zijn chef-dirigentschap waren onder meer de indrukwekkende cyclus van de complete Ring van Wagner en bekroonde opnames van alle symfonieën van Mahler en Rachmaninov, en talloze succesvolle producties voor de publieke omroep. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.