Energieklusser Karel helpt Hilversumse gezinnen met besparen

Door Erwin Bakker & Lisa Dekker

Een te hoge energierekening, volgens de gemeente Hilversum is het voor duizenden huishoudens uit de regio een probleem. Energieklusser Karel gaat daarom voor de gemeente langs bij gezinnen, die het niet zo breed hebben, en helpt hen met energiebesparende tips. Hilversummer Bekir Dogan en zijn vrouw hebben hierdoor naar eigen zeggen al honderden euro’s bespaard.

Met zijn boormachine, schroevendraaier en tal van energiebesparende spullen op zak gaat Energieklusser Karel Eigenraam wekelijks op pad om mensen, die het in Hilversum niet zo breed hebben, te helpen met energie besparen.

Afgelopen week ging Karel voor de tweede keer langs bij Bekir Dogan en zijn gezin. Zij kregen van hem handige tips om hun energierekening omlaag te brengen. “Voor Karel was onze energie heel hoog, maar na de komst van Karel is onze rekening omlaag gegaan”, vertelt Bekir enthousiast.

Energiebesparende tips

Tochtstrips, ledlampen, een waterbesparende douchekop, het zijn een paar energiebesparende maatregelen die Karel tot zijn gereedschapskist rekent. Bij elk huis tovert hij weer andere spullen uit zijn tas. Bij Bekir en zijn vrouw zijn het onder andere een tochtvrije brievenbus, isolerende gordijnen en radiatorventilatoren.

Elk huishouden heeft volgens Karel weer ander advies nodig. “Ik kwam bij mensen thuis die dachten dat de radiator altijd aan moest staan om te voorkomen dat de leidingen zouden bevriezen. Toen heb ik ze verteld dat dat alleen bij 10 graden vorst of lager moest. Die mevrouw was zo blij. Dat scheelde haar zoveel geld”, vertelt hij.

Honderden euro’s per jaar besparen

Ook Bekir is enthousiast over de komst van Karel, die hem met zijn tips heeft geholpen honderden euro’s per jaar te besparen. “We verwarmen alleen nog ruimtes waar we veel tijd doorbrengen, douchen nog maar maximaal 5 minuten en zetten alle apparaten die we niet gebruiken uit”, vertelt de Hilversummer.

Volgens Karel is het vooral de opeenstapeling van deze kleine maatregelen die uiteindelijk heel veel geld besparen. “Het gaat over hele kleine dingen, maar die maken wel echt heel veel uit.”

Energiearmoede tegengaan

In Hilversum lopen er meerdere Energieklussers, zoals Karel, rond. Het is een initiatief van de gemeente Hilversum om de energiearmoede in de regio aan te pakken.

“We zien dat de energieprijzen sinds de oorlog in Oekraïne heel erg zijn gestegen en dat huishoudens een groot deel van hun inkomen kwijt zijn aan energielasten. Mensen maken zich zorgen over of ze wel rond kunnen komen en hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen”, vertelt een woordvoerder van de gemeente.

Karel gaat door met zijn missie

Inmiddels zouden er al zo’n 1200 huishoudens zijn geholpen bij het verlagen van de energierekening, maar hiermee zijn ze er volgens de gemeente nog lang niet. “Hoewel we een behoorlijk aantal inwoners hebben bereikt, zijn er nog steeds inwoners die een structureel hogere energierekening hebben die teruggebracht kan worden.”

Daarom gaat Karel voorlopig nog wel even door met zijn missie om de energierekening bij inwoners uit Hilversum omlaag te brengen. Zijn belangrijkste tips? Houd de woonkamerdeur dicht, schaf radiatorventilatoren aan en doe de thermostaat voortaan iets naar beneden.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.