Eindelijk liefde en aandacht voor onaantrekkelijk deel Bussums centrum

Door Ingmar Meijer

Het is hoog tijd om de Veerstraat en het Veerplein in hartje Bussum op te gaan knappen. Nu nog zijn deze plekken in het centrum onaantrekkelijk en verouderd, maar daar wil de Gooise Meren met hulp van winkeliers en pandeigenaren snel verandering in gaan brengen. Als alles volgens gemeentelijke planning verloopt, dan gaat deze broodnodige opknapbeurt eind 2024 van start. 

Zelf stelt de gemeente dat in het recente verleden andere straten in het Bussumse centrum succesvol zijn opgeknapt. Naar eigen zeggen zijn de facelifts van de Nassaulaan, de Havenstraat en de Vlietlaan geslaagd.  

Nu is het dan echt de beurt aan de Veerstraat, het Veerplein en enkele plekken van het Julianaplein. De openbare ruimte heeft daar veel liefde en aan dacht nodig, zo stelt Gooise Meren zelf. Dit gebied is momenteel onaantrekkelijk en oogt niet meer van deze tijd, zo luidt het oordeel uit het gemeentehuis. 

Verloederde uitstraling

“De bestrating is slecht, ongelijk en soms gevaarlijk of hinderlijk voor het winkelend publiek. De overkapping op de Veerstraat lekt en heeft een verloederde uitstraling. Het is evident dat de gemeente moet investeren in de openbare ruimte en de economische profilering van het winkelcentrum”, zo is te lezen in de gemeentelijke opzet om dit deel van het centrum aan te pakken. 

Wat er allemaal precies gaat gebeuren, is nu nog onduidelijk. Gooise Meren spreekt nu hardop de wens uit om de Veerstraat en omgeving een noodzakelijke impuls te geven. Daarmee versterkt de gemeente meteen de functie. Wel heeft verantwoordelijk wethouder Nico Schimmel al een paar uitgangspunten geformuleerd. 

Hoogteverschillen

Vooral in de Veerstraat wil de gemeente af van de hoogteverschillen. Het moet voor mensen die slechtziend zijn of in een rolstoel zitten veel makkelijker worden om zich hier te kunnen verplaatsen. Daarnaast vindt Gooise Meren het onder andere belangrijk dat de veiligheid voor fietsers en voetgangers hier verbetert.

Verder moet het nieuwe straatmeubilair herkenbaar zijn en vooral eenzelfde uiterlijk hebben, moet de verlichting beter worden, moet dit gebied een groene impuls krijgen, wil de gemeente hier ondergrondse containers van de GAD voor de bovenwoningen realiseren, wil Gooise Meren fietsers alleen toestaan binnen bepaalde tijden, komen er fietsvoorzieningen aan de  uiteinden van dit gebied en moet er een goede oplossing komen voor laden- en losprobleem met name op het Julianaplein.

Luifels

Zelf heeft Gooise Meren voor het opknappen van de openbare ruimte al een bedrag klaar liggen van 200.000 euro. Maar er is meer nodig om de Veerstraat, het Veerplein en het Julianaplein op te knappen. Gooise Meren hoopt op de samenwerking van bijvoorbeeld ondernemers, die hun luifel willen aanpakken, en van andere (pand)eigenaren. Zij zullen ook de portemonnee moeten trekken om dit deel van Bussum aantrekkelijker te maken. 

Zoals gezegd, staat dit voornemen nog in de kinderschoenen. Het meedenken en -praten staat gepland voor het najaar. Daarna laat de wethouder onder meer een ontwerp maken en moet duidelijk worden wie de opknapbeurt mag gaan uitvoeren. Eind volgend jaar zou de herinrichting van start kunnen gaan. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.