Einde aan gratis parkeren in Hilversumse binnenring; raad kiest voor gereguleerd parkeren

Door Noor van Scherpenzeel

Gratis de auto parkeren in de Hilversumse binnenring is er straks echt niet meer bij. Bewoners en bezoekers krijgen in dit grote gebied allemaal te maken met vergunningen of betaald parkeren. De Hilversumse politiek is het eens met deze aanpassing van het parkeerbeleid. Hierdoor moeten de straten en wijken niet meer propvol staan met blik, maar moet er ook ruimte vrijkomen voor bijvoorbeeld woningen. 

Daarmee komt er een einde aan de lappendeken aan verschillende regimes in het gebied tot aan de buitenring (centrum en schil). Dat komt doordat bewoners met voldoende steun van hun buren konden aankloppen bij de gemeente om in hun straat of wijk betaald parkeren in te voeren. In de afgelopen jaren is dat veelvuldig gebeurd, zoals in de Electrobuurt en in de Schrijversbuurt. 

Waterbed

Het gevolg van de tweejaarlijkse proef, die allemaal een permanente status hebben gekregen, is dat het probleem zich verplaatste. De automobilisten zetten hun wagen vervolgens neer in straten waar ze niet hoeven te betalen, waardoor er in deze gebieden ook weer de roep om een parkeerregime ontstond. Om dit waterbedeffect te stoppen, komt er nu overal gereguleerd parkeren in de binnenring.

Dit is een duidelijk voornemen van de huidige coalitie (Hart voor Hilversum, VVD, GroenLinks en CDA). Woensdagavond is de gemeenteraad akkoord gegaan met het nieuwe parkeerbeleid, waar de wijziging voor dit hele gebied een onderdeel van is. Met deze maatregel wil de politiek zorgen voor minder parkeeroverlast en drukte en tegelijkertijd is er de hoop dat er ruimte vrijkomt voor onder meer groen, transformatorhuisjes of zelfs nieuwe woningen.

Het duurt nog even voordat het nieuwe parkeerregime ingaat. Volgens de gemeentelijke planning moet de invoering van het gereguleerd parkeren in de zogeheten uitbreidingsgebieden plaatsvinden tussen januari 2024 en november 2025. 

Lage tarieven

Wie toch nog steeds gratis de auto kwijt wil, kan dat voortaan alleen nog in de buitenring. “Er zal altijd een aantal mensen zijn die toch ervoor kiest om de auto in het gratis gebied te parkeren. Maar door de tarieven van parkeervergunningen laag te houden, wordt dit effect geminimaliseerd.”

De komende jaren houdt de gemeente jaarlijks de parkeerdruk in de gratis parkeergebieden in de gaten. Als het nodig is om ook in deze straten of wijken maatregelen te nemen, dan zal de gemeente dat doen. “Als de druk ook daar te groot blijkt te worden, kan ervoor gekozen worden om het gereguleerd parkeergebied weer verder uit te breiden”, zegt de gemeente Hilversum 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.