Eigenaar trekt na jaren getouwtrek stekker uit golfbaan Naarderbos: “Ga er nooit meer wat mee doen”

Door Nina Vermeulen

Het heeft er alle schijn van dat de al jaren verloederde golfbaan Naarderbos niet meer open gaat. Golfbaaneigenaar Michael van de Kuit trekt na jaren van getouwtrek met de gemeente definitief de stekker uit de golfbaan. “Ik ben er klaar mee en trek mijn handen er vanaf”, zegt de vastgoedondernemer. 

“Ik ga nooit meer wat doen met de golfbaan in Naarderbos”, zegt eigenaar Van de Kuit resoluut.

De Naardense golfbaan kocht Van de Kuit vijf jaar geleden naar eigen zeggen ‘uit liefde voor de sport en niet om geld te verdienen’. Maar het werd een hoofdpijndossier. “We hebben drie faillissementen gehad de afgelopen jaren. De gemeente denkt dat ik er veel geld aan verdien, dat is zeker niet het geval.” 

Elf miljoen

Golfbaan Naarderbos ligt al meer dan vijf jaar braak. Het ooit zo strak gemaaide gras staat ondertussen metershoog. Dat is het gevolg van een conflict van de golfbaaneigenaar met de gemeente. De kwestie kwam tot een kookpunt toen de golfbaan geen toestemming kreeg om een nieuw clubhuis te bouwen. Zonder clubhuis, ging de golfbaan failliet. 

Er wordt al jaren gekeken om de zaak weer vlot te trekken, maar er lijken weinig stappen gemaakt. Van de Kuit wijst met een beschuldigende vinger naar wethouder Hugo Bellaart. Volgens de golfbaaneigenaar wil de wethouder een bedrag van elf miljoen over een periode van 40 jaar om de golfbaan de kunnen faciliteren.

Machtspolitiek

Te gek voor woorden, meent Van de Kuit. “Het gaat niet meer over de sport, maar over het geld. Het gaat niet om faciliteren van zaken voor bewoners, het is machtspolitiek geworden”, stelt hij.

Van de Kuit denkt dat niet de golfbaan het probleem is voor de gemeente, maar hijzelf. Het is niet voor het eerst dat hij met de gemeente in de clinch ligt. Eerder was er veel te doen over de plannen met Speelpark Oud Valkeveen, ook eigendom van de vastgoedondernemer.

De meest logische optie voor Van de Kuit lijkt de baan verkopen, maar toch wil hij dit niet: “Als ik het verkoop aan iemand anders, dan kunnen de plannen over een jaar anders zijn. Dit gaat over mij, niet over de golfbaan.”

Wat er wel met het gebied gaat gebeuren, is onduidelijk. 

Geen oplossing

Bewoners van de gemeente Gooise Meren hebben ook behoefte aan de golfbaan. Momenteel wordt de baan verwaarloosd en gebruikt als hondenuitlaatplek, zijn er actieve jagers aanwezig en heerst er weinig tot geen sociale controle in het gebied van bijna een miljoen vierkante meter.

Een oplossing voor de omgeving lijkt noodzakelijk. “Als de gemeente langskomt met een excuus, kunnen we weer aan tafel zitten en anders zien we het over 4 of 8 jaar wel weer als er een ander bestuur zit. Het is een prachtig gebied en ik ben een ondernemer die graag wil.”

De gemeente Gooise Meren wil niet reageren op de uitspraken van Van de Kuit en reageert alleen in algemeenheden. De gemeente beraadt zich momenteel over deze situatie met betrekking tot de golfbaan in Naarderbos. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile): in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.